Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Martin Fellbrink - frågar om - Edvard Jonsson på Övre Bruket

Bruket i Hörnefors

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Martin Fellbrink - frågar om - Edvard Jonsson på Övre Bruket

På Gästboken dök en fråga upp 2019-12-29, med följande ord:

Hörnefors 2019-12-29
Kul info och läsning. Köpt en hästgård på Övre Bruket och hittade en inskription i stallet, Edvard Jonsson 26.6.1932 och hittade info om honom här. Martin Fellbrink // Skicka e-post till Martin Fellbrink Hemsida

Välkommen till bygden Martin. Området hette förr "Hörne". Forsen i höjd med träkyrkan gav kraft till industri, både såg och järnbruk, därav namnet Hörne-fors. Uppströms fanns ytterligare en fors och lämplig fördämning, med ett manufakturverk, därav namnet "Övre Bruket".

Säkerligen finns info om Edvard Jonsson på Övre Bruket. Ofta hör någon av sig i ärendet. Vi skickar ut frågan till Becken-Webbens läsare.

Martin, återkom gärna med mer information. Om tid tillåter och materialet är lämpligt att exponera på internet, lägger vi ut detta på Becken-Webben som en historisk exposé över bygden.

En gammal sida på Becken-Webben, med start 2009, är den om "Släkthistoria". Där är det inte skrivet så mycket under senare år. Hemsidan har expanderat utanför Hörneå/Becken by, med ett breddat fokus. Men, inte omöjligt finns anknytningar till Edvard Jonsson, som kanske kan exponeras på detta sätt?

Vykort Tyko Karlsson Hörnefors

Bild 3. En förstorad del av Tyko Karlsson vykort från 1920-talets Hörnefors, från "Nedre Bruket" eller rätt och slätt "Bruket", att läsa om på annat håll på Becken-Webben.

Gunnar Engström, 2019-12-30

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se