Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Ungdomar
- "Lodisarna i Bäcken 1938"

Historiska ungdomar

Hörneåwoood på 1910-talet

Modetrender på 40-talet

Algot Engströms bilder

Bildarkiv

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Historiska ungdomar -Artikel 4

"Lodisarna" i Bäcken 1938

Hörneåungdom 1938

Denna bild visar modets avarter i Hörneå. Vi rör oss i mitten av 30-talet. Kläderna känns däremot lite 20-tal, och förmodligen hade ungdomarna på bilden roat sig med att leta på djupet i klädskåpen. Boan och damhatten är ju fantastiska. Man får intryck av att damen tuggat på lakrits eftersom tänderna är svara, allt i syfte att öka bildens trovärdighet. Herren på bilden torde ha gott om hö i byxorna, något som hästen i bakgrunden förmodligen har synpunkter på. Hästen kan möjligen heta Dover. Man kan faktiskt känna igen stenen som ”lodisarna” sitter på, och om detta stämmer så är idag Ulf Hahlins och Gerd Ceders hus byggt på ängsmarken i bakgrunden.

Algot var som vanligt framme med kameran. Men, var är fötterna? Kanske var det en kompromiss. Som fotograf var han nog mån om att rama in bilden med himmel och trädtoppar i bakgrunden och samtidigt ha närhet till objektet, och då fick fötterna ”stryka på foten” så att säga.

Vilka kan ”lodisarna” vara? Skribenten vet med säkerhet att luffaren till höger är ”Judith Engström” (brorsdotter till Algot). Damen i fråga kan möjligen vara Elsy Hörnfeldt? Hör av er till redaktionen ifall ni känner igen lodisdamen.

Gunnar Engström 2009-01-18

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se