Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Linbanan i Norsjö

Sevärdheter och utflyktsmål

 

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Linbanan i Norsjö

Här refereras en utflykt till Norsjö, i norra Västerbottens inland. Det var undertecknad Skribent och Redaktör Lena Lindholm som tog sig en nätt tur på nära 500 km fram och åter från Becken by, en solig sommardag 2015-07-25. I trakterna av Norsjö finns en av Sveriges mest märkliga turistattraktioner - Linbanan.

Tunnor till linbanan

Bild 1. Här står tunnor uppradade, det var nära 1000 st som samtidigt färdades den långa vägen fram och åter mellan Kristinebergsgruvan och Boliden.

Linbanan är spektakulär på flera sätt. Den är/var världens längsta linbana, mellan Kristineberg och Boliden. Från anrikningsverket i Boliden fraktades malmen sista vägen per järnväg till Rönnskärsverken utanför Skelleftehamn. Banan var i drift mellan åren 1943 och 1987, då 96 km lång. Idag återstår 13 km mellan Örträsk och Mensträsk, som anpassats för kabiner.

Lena i Flygande tunnan

Bild 2. Med en billigare biljett kan man åka tunna. Här ses Redaktör Lena Lindholm i en flygande tunna, vilket hon är känd för i andra sammanhang.

Linbanan är även spektakulär i hur den uppfördes under brinnande världskrig, på 1 år genom obruten mark. Det skulle aldrig ha gått idag, trots moderna maskiner. Om inte annat hade ett antal "sak-intressenter" satt stopp för projektet innan det ens börjat.

Lena i kabinen

Bild 3. Här ses en gladare Redaktör i en kabin istället för tunna.

Utsikt över skog från Linbanan

Bild 4. En typisk utsikt från linbanan - ett stycke norrländsk skogsnatur med vattendrag.

Utsikt över vatten från linbanan

Bild 5. En typisk utsikt från linbanan - ett stycke norrländsk sjö med solig himmel.

Redaktionen kan starkt rekommendera ett besök i Norsjö, och åka linbana. Med lite tur ser man älg, ren och björn.  

Gunnar Engström, 2015-07-26

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se