Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Let it Bee Christmas – Rune Öström 2014-2015

Vilda djur i Hörneå

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Let it Bee Christmas – Rune Öström 2014-2015

Tanken var att skriva en kort julhälsning på Becken-Webben, idag julafton 2015, men…. Det kommer olika bilder och foton till Redaktionen med julhälsningar som förtjänar uppmärksamhet. Vi väljer i synnerhet en hälsning till ”Becken-Bee”, dvs honungsbin, från Becken-Webbens distansskribenten Rune Öström i Rosersberg/Arlanda (med ungdom i Håknäs). De stackars bina har inte haft det så lätt under 2015, och kämpat mot både björn och mot klimatets övermakter.

Det blir en blandning av julhälsning från Rune (se bi-laga, som får bli en separat artikel efter denna), och Runes bi-drag om honung från Japan år 2015 och om Dubai år 2014. Så här skrev Rune i år, 2015-12-21:

Hej,
Bifogar en bild som visar honungspriset i Japan, kurs 1 kr för 7 yen, så endera kostar den 1 kr eller 1000 kr för 0,5 kg. Det ena låter för billigt och det andra för dyrt. Jag vågade då inte köpa, håller mej till Beckenhonung för säkerhets skull.

 

Rune hittar honung i Japan 2015

Bild 1. Runes bi-fogade bild till hans mail som visar dagspriset på 500 gr honung i Japan, hösten 2015. Mycket intressant.

Vi fortsätter med ett pappersbrev som Rune lagt som bi-laga till hans julkort 2014. Så här skrev Rune då:

Kära Redaktören och Skribenten,

Vid besöket i Dubai hade jag lyckan att upptäcka en strålande och säkert lönsam idé för ägarna till Beckenbina. Vid besöket i världens största köpcentrum såg jag för första gången någonsin en butik som enbart ägnade sig åt honungsförsäljning. De hade minst 12 olika sorters honung, konstrigt nog för en honungsamatör som jag var alla sorterna flytande. På grund av obefintligt kunskaper i arabiska lyckade jag inte utröna varifrån honungen kom, jag tror att allt var importerat. Denna slutsats drog jag av det faktum att Dubai består av stadsbebyggelse och öken. Några gräsytor i staden och torra buskar i öknen kan ju knappast ge bina någon sysselsättning……

Som komplement till butiken för honungsförsäljning föreslås ett intilliggande bageri som gör honungstårtor och därtill servering av honungssötat kaffe och te.

I övrigt ber jag att få önska Er båda, Tusse Silvertass och bina –

En God Jul och Ett Gott Nytt År.
Rune / Distansskribenten.  

Med Runes bi-drag tittar vi således in i affären ”BalQees Honey Boutique”. Denna ”BalQees” är en affärskedja i Dubai, och har en hemsida. Honung är ett uråldrigt livsmedel och ursprungligt sötningsmedel i synnerhet. Både djur och sedermera människor har levt i symbios med dessa insekter och deras honung under miljontals år. Det är således inte så konstigt att den lurviga Becken-Bear gjorde processen kort med några samhällen Becken-Bees försommaren 2015. Det finns forskare som, på trovärdiga grunden, menar att honung innehåller ämnen som djur och människan har naturlig fördel av, och då inte just sockret.

BalQees Honey in Dubai

Bild 2. Runes bi-fogade bild från besöket i Dubai. Egentligen var det två bilder (skylten ovan affären och i affären) som undertecknad mixat ihop till en.

I Arabiska länder uppskattas det naturliga med honung. Enligt traditionen äter man ”kak-honung” under vissa av årets högtider. Med andra ord, man äter honung direkt i vaxkakan. Det blir ungefär som Honungstuggummi. Det framgår av BalQees hemsida att även kak-honung kan köpas. På samma sätt ha Västerbottens biodlare en sådan bi-produk, att leverera kakhonung till kunder som hör av sig.

BalQees Honey in Dubai

Bild 3. Runes bi-fogade bild över hur en Dubai-bo expedieras i affären BalQees Honey Boutique.

BalQees hemsida berättar om hur deras honung är ”nomadisk”, vilket tolkas som att honungen kommer från oaser där nomaderna håller till. Det ligger ju annars nära tillhands att tänka som Rune, att i öknen kan det ju inte finnas några blommor. Att honungen är flytande och inte fast, som Rune funderar kring, kan ha tre orsaker;

1- Honungen är så kallad ”nyslungad” dvs inte ännu hunnit kandera (kristallisera).

2- Honungen kommer från blommor som ger mycket fruktos i sin nektar (ex Akacia-träd).

3- Honungen är utsatt för hög värme, som påverkar sockerkristallerna, inte otänkbart att det är varmt hos leverantören i öknen (svensk honung får inte utstättas för över 40 grader C, som påverkar sockret men även dödar nyttiga mjölksyrebakterier som honungen innehåller).

Alla tre tankar kan ha relevans för BalQees flytande honung. Läser man vidare hos BalQees, så ger man följande information:

*Pure - working with nomadic beekeepers & small farmers in remote areas uncontaminated by modern agriculture.

*Raw - unfiltered, unpasteurised, straight from the hive.

*A Superfood - with multi-vitamins and over 80 nutrients.

*Delicious - one taste and there’s no going back.

Dessa tänkvärda ord får avsluta denna artikel – Let It Bee Christmas!

Gunnar Engström, 2015-12-24

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se