Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Landet runt - 14 km- Öre-Håknäs-Långed

Reportage

Sevärdheter och utflyktsmål

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Landet Runt - 14 km- Öre-Håknäs-Långed


Landet runt heter ett program på SVT, på söndagar. Henrik Kruusval är populär bland damer, och programmet är på gränsen till något.., om än oförargligt. Glesbygd får fokus och det är positivt. Programmet har berörts på Becken-Webben i en artikel från år 2012. Programmet tog då notis av nyligen skrivna artiklar på Becken-Webben om bland annat Hörnefors Sulfitfabrik för sin tävling, där svaret var just Hörnefors. Så vill Skribenten tolka det inträffade 2012, men det må vara hur det vill med den saken.

Ett återkommande tema i detta program är att visa upp allt som ser ut som en kontur av landet Sverige. Konturer som visas upp är ofta svåra att förstå sig på. Dagens 14.1 km promenad "broarna runt" - Öre-Håknäs-Långed - såg ut som Landet Runt, tyckte Redaktör Lena Lindholm. Förvisso med viss fantasi kan man tycka, kommenterade Skribenten.

Nordmaling Go

Bild 1. Viss likhet med Sveriges karta, och väl så bra som det som brukar föräras exponering i TV-programmet Landet Runt. Navigatorn kallar turen för "Nordmaling Gå" och det är ju inte helt rätt.

Milsten

Bild 2. Milstenar från svunna tider, här från Gustav III regeringstid. Man kan gissa årtalet under snön, till andra halvan av 1700-talet. Gustav III sköts 1792 vid en maskeradbal på operan i Stockholm, och dog strax därefter. G.A.F. står för Germund Abraham Falkengren, landshövding i Västernorrland med start 1769 till 1778. Vi får se då snön tinar bort vilket årtalet var. Men, själva vägen lär vara äldre. Den sträcka som bröts mot Ängersjö är från mitten av 1600-talet.

Milstenen i bild 2 står på södra sidan av Öre älv i höjd med byn Långed. Markeringen 1/2 antyder mitt mellan två värdshus med "1/2 mil" åt vardera hållen. En mil var då 10 688 meter, och en halv mil är 5.344 meter. Man kunde tro att detta avser gästgiveriet i Ängersjö, men mäter på kartan blir sträckan 7.9 km. Istället kan det vara ett gästgiveri norrut i Brattfors som menas, exakt 5.5 km på kartan. Det kanske inte fanns en bro i Långed på den tiden. Vägen över Öre älv mot Ängersjö gick kanske via Håknäsbron över på norra sidan av älven. Man kan läsa mer om milstenar på annat håll.

Lena Lindholm

Bild 3. Långa raksträckor men vacker miljö.

Gunnar Engström, 2019-01-13

 

Maila gärna till redaktionen, med bilder eller berättelse!

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se