Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Kyrkskolan i Hörnefors 1904 – eller Grönland?

Hörnefors Historia

Skolan i Hörnefors

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Kyrkskolan i Hörnefors 1904 – eller Grönland?

I sökandet av information kring det vykort som Erik Idhult skickade till Redaktionen återvänder vi här till Hörnefors Kyrkskola. På Eriks vykort hänvisade en viss Lambert till ”Grönland” i sitt meddelande till Hanna Kvarnström i Stockholm år 1908. Vad han menade med ”Grönland” förblir oklart. Däremot står det klart att vykortet återgav dåtidens Kyrkskola där Hörnefors Ungdomsförening dansade ringdans på skolgården. Vid den här tiden stod även Rosornas Kyrka färdigbyggd.

Kyrkskolan byggs 1904

Bild 1. Hörnefors Kyrkskola grundläggs 1904 med fr.v; William Hörnqvist, Pelle Tegenfeldt, Alfred Höök, Helmer Tegenfeldt, Olle Höök, Oskar Höök, och Olle Tegenfeldt samt i bakgrunden landbonden Jonas Hörnqvist. Information en hämtades ur boken som beskrivs i denna artikel.

Vi söker information i boken ”Hörneforsbygden och Brukens Historia” (CEWE-Förlag, Bjästa 1982). I den finns några bilder och information om skolbygget. Boken är tidigare beskriven på Becken-Webben. Den tillkom som en ”studiecirkel” av ett antal pensionerade Hörneforsbor i tider då massakokningen upphörde vid Hörnefors Sulfitfabrik och samhället gick in i en ny tid.

Kyrkskolan i Hörnefors 1905

Bild 2. Timmermän vid kyrkskolans uppförande i Hörnefors, nu framme vid år 1905.

Kyrkskolan färdigbyggd

Bild 3. Kyrkskolan i Hörnefors, då den var färdig framåt hösten 1905, i alla fall en av de två flyglarna. Läs mer på annat håll.

Gunnar Engström, 2015-12-13

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se