Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Julklappar från Gunnar Johansson

Läsarnas bidrag - sammanställning

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Julklappar från Gunnar Johansson

Gunnar Johansson i Bureå kan sin historia från Hörnefors. Gunnar har i mången artikel på Becken-Webben rätat ut det ena efter det andra frågetecknet. Nu är det dags igen. Första tanken var att addera Gunnars text till tidigare artiklar, men Gunnars kommentar ger svar på flera olika spörsmål från olika artiklar. Därför får det bli en separat Julklapps-artikel på självaste Julafton Anno 2016. Så här skrev Gunnar till Redaktionen 2016-12-23.

Hej i julbrådskan.
Den konstnär som nämns i samband med tavlan med dammen på Bruket, kan mycket väl vara Hjalmar Johansson. Han kom tillsammans med sina föräldrar och syskon från Idbyn i Arnäs, och de bosatte sig på Ågern i det område som kallades Bråvalla. Hjalmar dog i Stockholm!

Hjalmar hade tre syskon:
1) Helmer Johansson, vaktmästare på Hörneforsgården och bibliotekarie.
2) Ingeborg gift med konditorn Julius Norlin, Julles kondis, och var Torbjörn Hammarströms svärmor.
3) Halvar Idhult, pappa till er egen distansfilatelist Erik Idhult.
Namnet Idhult kommer av byn Idbyn.

God Jul och Gott Nytt År - Gunnar Johansson

PS Den Gunilla Johansson som Per Knutsson efterlyser är Helmers dotter, är gift med läkaren Jan B…. och bor på R…-vägen i Umeå. F.ö. min tremänning, vilket även Erik Idhult är. DS

Julles Kondis

Bild 1. Julles Kondis, står det på husväggen. Huset ligger central i Hörnefors, på Köpmansgatan. Där bor idag Torbjörn Hammarström, och hos Torbjörn hänger detta kolorerade foto på Julles. Skribenten fotade av tavlan i samband med ett besök hos Torbjörn. Detta besök var inte polisiärt utan vänskapligt, med anledning att Torbjörn hört av sig till Skribenten angående artikelserien om Ågern och Hamnskär, och planering inför rundvandring där tillsammans med Torbjörn.

Här blev det mycket information, som att öppna flera julklappar på samma gång. Det första stycket i Gunnars mail handlar således om en tavla och bild som Per-Eddie Bjuggstam skickade till Redaktionen, visande dammen vid Nedre Bruket i Hörnefors. Tavlan var signerad H Johansson -39, och Gunnar gör kopplingen till Hjalmar Johansson.

H Johnsson -39

Bild 2. Vi återger Per-Eddie Bjuggstams tavla igen, och hänvisar till artikeln för mer information.

Hjalmars bror Helmer Johansson ger många ledtrådar till den fråga som Per Knutsson i Södertälje ställer. Skribenten har utelämnat namnet på läkaren Jan B och adressen till Jan och Gunilla i Umeå. Detta görs av hänsyn att inte lägga ut namn och information på personer som inte är tillfrågade eller själv skickar material till Becken-Webben. Undertecknad kommer dock skicka en speciell Julklapp till Per Knutsson per mail om var hans lekkamrat från 1940-talet står att finna.

Angående systern Ingeborg gift med Julius Norlin - Julles Kondis är ett historiskt begrepp i Hörnefors. Konditoriet är inte i drift längre men huset är kvar. Därefter bodde här dottern till Ingeborg och Julius, gift med Torbjörn Hammarström från Hamnskär. Här sluts cirkeln till en annan och nyligt påbörjad artikelserie om rundvandring på Hamnskär tillsammans med Torbjörn. Torbjörn är Hörnefors egen polis, nu pensionerad.

Julles Kondis - 1948

Bild 3. Julles Kondis, anlitades omväxlande med Wållbergs Konditori då det var högtid men även sorg. Bilden visar en klipp ur ett av alla begravningsbrev som förr var tradition att skicka runt som inbjudan. I detta fall var det Skribentens farfars bror Erik Engström som avslutade sin färd 1948. Dessa brev har en egen historia, vilket skrevs om på Becken-Webben för länge sedan vid hemsidans födelse för ganska precis 8 år sedan.

Avslutningsvis – om Becken-Webbens distansfilatelist Erik Idhult. Erik har liksom Gunnar Johansson bidragit starkt till hemsidans innehåll. Att Eriks namn kom sig av Idbyn 8 mil söderut i Arnäs hade man ju svårt att räkna ut själv.

Vi tackar Gunnar Johansson för denna Julklapp, och likt Gunnar skrev så hälsas alla läsare en riktigt God Jul, Anno 2016.

 

Gunnar Engström 2016-12-24

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se