Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Julklapp 2019 No.3 från Gunnar Johansson

Julklapp 2019 No.2 från Gunnar Johansson

Gunnar Johanssons fråga om Kooperativa Polisen

Hörneforsbor berättar

Ågern och Hamnskär

Läsarnas bidrag - sammanställning

<<<>>>

Hörneå i ett sporthistoriskt perspektiv

Kultur och sport i Hörneåfors

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Julklapp 2019 No.3 från Gunnar Johansson

Tillägg: Denna artikel handlar till stor del om något helt annat än om bryggerier i Norrbyn - snarare om Gunnar Nordahl. Vi länkar separat till "sportsidorna" på Becken-Webben.

Nyligen skrevs några serier av artiklar utifrån en fråga som Kerstin Forssén ställde om herr Sem Andersson. Kerstin, som är född i Hörnefors flyttade till Örebro och dit flyttade även Sem med fru.

Kerstins första fråga gällde ifall Sem var gift med en syster till Gunnar Nordahl. Ja, så besannades i utredningen inom Becken-Webben, Sem var gift med Agnes Nordahl. Kerstins andra fråga gällde ifall Sem körde "drickabil". Ja, så besannades åter av oraklet Greta Karlsson (via Erik Idhult), och att arbetsgivaren var Norrbyns bryggeri.

I denna artikel ska vi återknyta till bryggerier i Norrbyn, i en kommentar av Gunnar Johansson i Skellefteå/Bureå, tidigare Hörnefors. Innan dessa - dock, Skribentens egna minne av mötet med Gunnar Nordahl, i Eskilstuna. Detta möte har beröring med det som Kerstin frågat om. För att förstå måste följande berättas.

Min fader Lennart Engström föddes tidigt år 1923 i Hörneå by, i samma hus som Becken-Webbens Redaktion är belägen idag. Fotbollslegenden Gunnar Nordahl, född oktober 1921, var ett drygt år äldre än Lennart, och bodde på Ågern i närliggande Hörnefors. De två kände varann i ungdomen. Min far hade "viss" talang som fotbollsmålvakt men lite bättre framgång som skidlöpare, innan flytt söderut och studier tog överhanden.

Året var kring 1977 då Gunnar Nordahl skulle signera böcker på ett köpcenter i Eskilstuna, vill jag minnas. Min far, inklusive undertecknad, åkte dit för att träffa fotbollskungen. Örebro kom på tal, en stad inte långt från Eskilstuna. Jag kommer inte ihåg detaljer - men erinrar en diskussion som handlat om ett besök Gunnar gjort hos ett syskon. Detta var i så fall systern Agens Nordahl gift med Sem Andersson i Örebro.

Däremot köptes ingen bok, vad jag minns. Exakt vilken bok detta i så fall var förblir okänt. Gunnars bok "Guld och gröna planer" fanns redan i hemmet, dock utgiven redan 1954 (se bild 10 i denna länk).

Skribenten själv är född i Nynäshamn, uppvuxen i Eskilstuna, studerat i Umeå, och därefter bosatt i Hörneå sedan 1988, med perioder även i Los Angeles USA och Southampton UK, och även arbetat/bott i Örebro! Cirklarna sluts.

Redaktör Lena Lindholm kommenterade denna artikel med att hon sett en intervju med Gunnar Nordahl i "SVT öppet arkiv", detta var 1958. Lena född 1964 har således sett TV innan hon var född,... Vi länkar till denna intervju av Bengt Bedrup inför annalkande fotbolls-VM 1958.

Kerstin Forssén nämnde "drickabil" som Sem Andersson körde - och därmed - återknyter vi till ämnet för denna artikel - om bryggerier i Norrbyn. Skribenten själv har ägnat en hel artikelserie och mången skrivartimme åt Berghems bryggeri, på grund av en gammal svagdricksflaska på vinden.

Bryggerier fanns på närmare håll, således i grannbyn Norrbyn. Vi återger text som Gunnar Johansson skickade till Redaktionen 2019-12-19, med referens till Wikipedia.

Hej

Från Wikipedia om Norrbyns bryggeri: Vid Ängeråns mynning låg tidigare två bryggerier Höijers bryggeri och Ängeråns bryggeri, båda etablerades efter att Frans Kempe startat Mo Ångsåg på Norrbyskären. Efter en tid så förlorade Höijers bryggeri kampen om svagdrickan, och sadlade om till läskedrycker.

Med julhälsningar från Skellefteå Gunnar Johansson

Kerstin Forssén i sitt svar en boken, att:

"Jag har läst om Norrbyns bryggeri i en skrift som sammanställdes och hette ”Norrbyn under 1900-talet". En dam som heter Syster Augustsson skrev om bryggeriet. Hon bor i Hörnefors..."

Boken "Norrbyn under 1900-talet" borde man haft! I brist på den bläddras i boken "Hörneforsbygden och brukens historia", och även där hittar man intressant information om dessa bryggerier i Norrbyn och händelser då det begav sig. Vi återkommer i en separat artikel i detta ärende.

Berghems Bryggeri

Bild 1. En flaska från vinden som berättar om Berghems Bryggeri.

En riktigt God Fortsättning på Julen Anno 2019 och ett Gott Nytt År 2020.

Gunnar Engström 2019-12-29

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se