Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Julhälsningar

Se även

Sommarhälsningar

Gästboken

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Julhälsningar

Björk

Välkommen till Hörneås sida för julhälsningar. Skicka en bild och/eller några rader med en julhälsning till besökare på becken.se. Maila Din julhälsning till redaktionen.

Björk

Julhälsningar 2016

Gunnar o Lena 2016

God Jul önskar Redaktionen alla läsare av Becken-Webben

Björk

God Jul önskar Redaktionen till alla Läsare 2015

Se länk

God Jul 2015

Björk

Julhälsningar 2014

På grund av det myckna regnandet hela hösten här i våra trakter så har alla granar fått någon hitintills okänd virussjukdom som gjort att alla grenar har ramlat av, både de man köper och stjäl i skogen. Vi har därför blivit tvingade att linda upp julgransljusen runt den nakna stammen och ber om överseende med att våra granar ser lite konstiga ut. Hoppas det ordnar sig till nästa jul.

Önskar alla Beckenläsare en God Jul och ett Gott Nytt år med speciell hälsning till

-Redaktören och Skribenten
-Tord & Aneth Fröling
-Stig & Barbro Lundgren
-Lennart Conradsson
-Kurt Hellman med familj

Distansskribenten Rune

Björk

God Jul och Gott Nytt År till alla önskar vi!

Tord och Aneth

Björk

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR Önskar Maggan & SvenEric

Björk

Hej Becken hemsida

Saknaden av Becken är stor men ikväll har jag haft hemsidan som kvällslektyr. Så många otroligt bra reportage, skratt å glädje i många timmar. Jag har verkligen avbokat allt ikväll för att koppla av tillsammans med er och min hemby.

Jag hoppas att jag sagt det till er förut. Ni förtjänar det absolut bästa priset för allt ert jobb med alla reportage, tänkvärda ord, glädje och inspiration. Ni är fantastiska som lagt ned allt arbete på vår alldeles egna hemsida.

Det finns bara en av er och det är ni . . (Minns inte sångerskan)  men jag/vi avsluta med att önska er (redaktionen) och alla våra Bäckenbor en God Jul och Ett Gott Nytt År med vår innersta kärlek!

Kicki Forsgren och Gunnar Bergström

Björk

God Jul och Gott Nytt År

tillönskas av

Lena, Gunnar, Tusse och bina

Björk

 

Julhälsningar 2013

Björk

Juldagshälsning från Tord

Det är inte för sent ännu!

Björk

Julen 2013

Nu står julen för dörren, på vid gavel så här på julaftons eftermiddag anno 2013.

Snön ligger tung,
tomten pulsar mot slott och koja.
Tomten söker både gammal som ung,
av julmat loja.

Det är inte lätt att vara tomte en jul som denna. Isen ligger slät på vägen. Risken är stor att släden halkar ned i diket och renarna bryter benen. Det stämmer däremot att snön är tung, av vatten, i mån den nu finns kvar. Nu spelar ju detta ingen roll – Jul är Jul och Tomte är Tomte

Isen ligger slät - en otäck halka.
Renarna stappla med sina ben,
när julekvällen oss nalka.
Ingen tomte i lyktans sken.
Barn förväntansfullt tomten söka,
oh nej - släden i diket den ligger.
Tomten tar sig istället en röka
och firar egen jul - på fiket han tigger.

Just den här dikten av Viktor Rydberg är lite mindre känd än den andra han skrev om Tomten. Hänvisning görs till den senare i mån man önskar sig bättre julstämning. I dikten ovan verkar Rydberg haft svårt med nöd-rimmen, som istället bär iväg i oväntad riktning bort från juletidens harmoni.

Bild 1. Julefirande i Becken by anno 1926. Bilden säger förvisso ”Luciaspel”. Möjligen är fotot från byns egen skola, invigd 1921. Idag är skolan vår bygdegård. Troligen är det byns egen fotograf Algot Engström som varit framme med kameran. Bilden återfanns i bybon Gustav Jonssons fotoalbum.

Mången julhälsningar har kommit till Becken-Webben, till glädje för både redaktion och läsare. Skrivandet på Becken-Webben tog fart i november, med några artiklar av undertecknad, men tog åter paus. Turligt nog kontrade Beckenbon Tord Fröling med ett reportage om fisket 2013 . Detta kommenteras i form av en julhälsning från Rune Öström (se nedan). Rune berättar om sin ungdoms fiske i Öreälven. Fascinerande, inte minst hur han pallade nätting i en sump. Idag är det nog få ungdomar som stjäl sig en nätting till förtäring.

Bild 2. Tomten heter Mindy, skenbart lik en hund, en tålig hund vid mitten av 1980-talet.

Istället för att skriva artiklar på Becken-Webben har undertecknad tvingats jobba för framtidens kultur. Fotoalbum från sin egen ungdom och fram mot 1980-talet börjar bli ett problem med förlorade färger. Minst 1000 foton är nu scannade, varav många har behövt färgjustering i Photoshop. Värst verkar det ha varit under andra halvan av 1970-talet med mer eller mindre utraderade bilder, på gott och ont.

GOD JUL - önskar Gunnar Engström 2013-12-24

Björk

Rune Öström önskar En God Jul Och Ett Gott Nytt År till: Tord &Aneth, Stig &Barbro Lundgren samt K-G, Lena,Tusse & bina;

Rune skriver angående Tords fiskeberättelse 2013:
Tord, jag växte upp ca 800 m från Öreälven och det var en glädje att läsa om de lyckade fiskafängena. Själv har jag mest dystra minnen, som ca 12-åring metade jag en gång och fick ett jädrans hugg, blev så upphetsad att jag ramlade på en hal sten och höll på att drunkna, kunde ju inte simma. Men en baddare till öring fick jag. Väntade tills kläderna torkat hjälpligt och travade sedan i triumf iväg hem till mamma. Kommen en bit på väg började jag inse att öringen nog var en sik men det var ju inte fy skam heller. Mamma konstaterade snabbt att jag nog hade ramlat i vattnet och att siken var en id. En tids "älvförbud" inträffade..........

Något år senare fick en kompis och jag för oss att vi skulle norpa några nättingar (nejonöga) ur Pelle Käcks sump. Just som jag öppnat den hörde vi Pelle skrika uppe på hängbron och jag "sumpade" sumpen så många veckors nätting försvann. Vi sprang för brinnande livet, kom fram till Långed totalt utpumpade, vilade och gick hem till Håknäs. Jag hann se Pelle stå på gården och prata med mamma så jag vågade inte gå hem förrän efter flera timmar. Fattar än idag inte hur jag lyckades blåljuga och att mamma trodde mej. Förmodligen moderskärlek...........

Grantjuvar i Becken ? Ofattbart ! Visserligen har man väl själv snott några granar men då var man ju ung och oförståndig. Nu är man ju inte ung längre.......

Hoppas bara att bina inte tror att det är vår och börjar flyga ut.

Rune

Björk

God Jul och Gott Nytt år!

Önskar Tord och Aneth till alla.

Vi ser fram emot det här igen:-)

Björk

2013-12-20 19:41
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

önskar Maggan & SvenEric
SvenEric

Skicka e-post till SvenEric Björk

God Jul och Gott Nytt år!

tillönskas av Lena, Gunnar, Tusse och bina

Björk

Julhälsningar 2012

Björk

Björk

God Jul och Gott Nytt år från Tord och Aneth Fröling

Tack för allt intressant och roligt vi fått se och läsa under året på Bäckens hemsida.
Hälsning till Er alla och en hälsning även till Rune Öström
Synd att vi missade varandra när du var på besök- Jag såg din Volvo i backspegeln just när jag
for och tänkte vända och se om det var nån skummis som lurade runt vårt hus haha.
Men jag visste ju att frugan var hemma och höll koll.  Jag hann upp till Hörneån och
kastade just efter öring när du ringde och då har man ju svårt att avbryta :-)
Vi kanske ses nästa gång du kommer på besök.

Ha en god jul och ett gott nytt 2013

 

Björk

Runes traktorer och Julhälsningar

En rolig julhälsning kom från Rune Öström. Han inväntar artikeln om Gunnar Nordahl, ur tidningen FIB 1953 som han levererade till Redaktionen under sommaren 2012. Tidningen ligger framför datorn på Redaktionen, redo att ta tag i. Det lär väl inte bli någon högintellektuell fotbollsartikel, då vare sig skribent eller Redaktör har de rätta begåvningarna, men något blir det inom sinom tid.

Bild 1. En julröd Becken-traktor med vit snö. 

Rune berättade om snökaos i Stockholmstrakten, men till undsättning kom många traktorer. Detta betvivlas inte. Vi tar åt oss, och läsare må ursäkta Becken-Webbens raljerande insinuationer om snö och kaos i den Kungliga Huvudstaden. Bilden som Rune skickade innehöll inte mindre än 4 moderna traktorer, alla av märket John Deere (se nedan). Man kan undra om det inte är något fuffens på gång från Runes Rosersberg. För att balansera traktorreklamen så visar här några Beckenbilder.

Bild 2. Två Julröda traktorer i Becken, i förgrunden Redaktör Lena Lindholm som trimmar bort frosten i gräset. Man noterar Redaktörens, för årstiden, lätta klädsel.

Gör som Rune, skicka en Julhälsning till Becken-Webbens läsare.  

Gunnar Engström, 2012-12-20

Björk

Så har man då ett år till fått njuta av Beckensidan och ser fram mot nästa år. Jag har inte kunnat bidra med så mycket men när artikeln om Nordahlarna kommer har jag ett roligt / pinsamt minne att bidra med. Sen kan Ni undra vad luddor har för samband med Sulfitfabriken, det gemensamma tror jag hette "maschongfilt" Det här är nog överkurs för Redaktionen som väl växte upp söderöver.....

Bästa Jul-och Nyårshälsningar till de Beckenläsare som ev kände mej i yngre dagar och speciellt till Redaktionen, Tord F och Stig Lundgren vilka samtliga höll sig undan när jag försökte träffa Er i höstas.

Bifogade bild är ett bevis på att inte bara är i Becken det finns traktorer. Jag ringde gatukontoret och klagade på snöröjningen, sa att dom kunde väl skicka en plogtraktor. Titta vad som hände, vågar väl aldrig ringa igen.

Rune Öström

Björk

God Jul och Gott Nytt år!

tillönskas av Lena, Gunnar, Tusse och bina

 

Björk

Hörneå bys hemsida www.becken.se