Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Nyårsdagens promenad 2020

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Jul och Nyårsafton 2020/21 i färg

Jul och nyårsafton 2020 har just övergått till historia 2021, nu äntligen med riktig vinter. Tradition på Becken-Webbens Redaktion har varit att fira helgerna med att tillryggalägga mången km promenad i naturen. På samma tema upplevdes årets helger, tillbringat i avskildhet i närområdet, om än med några kvällsvandringar i närbelägna samhällen. Allt ytterst Covid-begränsat. Här följer ett kollage.

Åtta runt Öre

Bild 1. Både jul och nyårshelger är det passande med promenader, exempelvis denna 8-Öres, drygt 14 km i "åtta" med passage 4 ggr över Öre älv.

Gravitation apelsin

Bild 2. Vid en av passagerna över Öre älv är det tradition att äta apelsin. Redaktör Lindholm är expert på att skala apelsinen så att skalet blir helt, med andra ord en tom apelsin. Denna apelsin faller alltid nedåt mot vattnet, likt en hel apelsin, och flyter sedan under bron och vidare i forsen nedströms på andra sidan bron. Redaktör Lindholm kan aldrig låta sig övertygas om att så blir fallet, och upprepar provet, i detta fall på bron i Långed, julaftons eftermiddag 2020-12-24. Man kan undra vad fiskarna tycker om apelsinskal? Notera att det är ett och samma apelsinskal - fotad i fallet av skribentens kamera och Photoshop.

Husum juldagen 2020

Bild 3. Färgsprakande samhälle Husum juldagen 2020-12-25 med dess sulfatfabrik, tidigare känd från Becken-Webben.

Husum

Bild 4. Även fabriker erbjuder fyrverkeri, tros vara vattenrening med sedimentationsbassänger på Husums fabriksområde som speglar sig i vikens vatten och is. Röken förmodas vara vattenånga.

Domsjö sulfitfabrik

Bild 5. Nästa färgglada fabrik är den i Domsjö Örnsköldsvik, en sulfitfabrik, på Annandag jul 2020-12-26. Den kan beskådas tvärs över viken under stadsvandring på kvällen. Notera svanen, en av två.

OSTP

Bild 6. OSTP är ett annat företag känt från Örnsköldsvik. Man är bra på konst, både vid anläggningen i och den andra söder om staden. Ofta är det något som ser ut som stora makaroner (rörkrök). OSTP låter mer som Ost-Parkering, ett mejeri, men istället är man specialist på svetsade rostfria rördelar. I detta fall ses en vacker gran formad av rörkrökar, belyst med blått ljus.

OSTP

Bild 7. Ett annat av OSTP:s konstverk, en stor makaron. Vi gör inte reklam för OSTP, utan de får här uppmärksamhet för sitt konstnärliga sinne.

Bild 8. Färgstark ljussättning av hamnområdet i Örnsköldsvik, Annandag Jul Anno 2020. Örnsköldsvik, till skillnad från Umeå är känd för sin fina "ställplats" (husbil) mitt i stan.

 

Nyårsafton 2021

Bild 9. Nyårsafton, i skogen invid Strömsör. Vem dyker då upp på mobilen - jo- Hörneås egen artist Tord Fröling som dansar in det nya året 2021 på sin hoverboard hemma i Hörneå. Tord är känd för dessa konster, även från TV4, att läsa om mer på denna sida.

 

Gunnar Engström, 2021-01-04

 

GOTT NYTT ÅR 2021

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se