Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Januari 2021

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Januari 2021

Under många år har vintrarna varit mer eller mindre snöfria, tyvärr. Ibland noteras lite "snökaos", med några exempel 2012, och 2019. Vårvintern 2021 gavs en dramatisk inledning, med fortsatt Corona men i detta fall meteorologiskt.

Januari 2021 i Hörneå

Bild 1. Inledningen på året bjöd på bra kyla, kring -20C. Detta är oändligt bättre än surväder (plusgrader). Här med soluppgång över Öre älv söder om Hörneå, med en sol som övergår i vacker rosa vinternyans.

Snö fascinerar på olika sätt, både positivt och negativt. För "Becken Skidstadion", var spår på gång i form av Ulf Hahlins naturspår. Detta blev tyvärr översnöat i mitten av veckan som gick, och nu efter sista dagarnas snöväder torde spåren vara djupt dolda.

Januari 2021 i Hörneå

Bild 2. Under vecka 2 blev det äntligen snö. Plogning blev återkommande , i detta fall är det ännu sparsamt med snömängder på E4.

Snö är även statistik, och kan idag på enkelt sätt studeras på "nätet" hos SMHI. Säsongen 2017-2018 var ett år som gick hårt åt gamla tak, erinras. Nära 130 cm noterades utmed Västernorrlands kust.

Januari 2021 i Hörneå

Bild 3. En vy med trivselkänsla för de boende i norr och som önskar sig lite vinter.

Vill man söka historiska data över snödjup (1904-2014) har detta sammanställts av SMHI i en PDF-fil. För egen del erinras vårvintern 1967, och ett besök under påsk och då taket till den gamla "storladan" hade rasat under vårvintern. Den vintern noterades ett största snödjup i Västerbotten av hela 151 cm i angränsande Vännäs 1967-02-04. Således en bit kvar till detta djup, och hoppas man slipper. Mest snö verkar det falla i Kopparåsen, med rekord av 3.27 meter.

Januari 2021 i Hörneå

Bild 4. Utegranen får ny skepnad i vinterskrud.

Januari 2021 i Hörneå

Bild 5. Utanför husknuten, med lite snö.

Januari 2021 i Hörneå

Bild 6. En bil. Detta är bara första snöfallet och avsevärt mycket mer snö föll efter detta foto.

Januari 2021 i Hörneå

Bild 7. En promenad runt byn, med fynd av sopor i snödrivan!

Det kan omöjligt vara en bybo som presterat plasten i bild 7. Vi kan inte visa framsidan på plastskräpet, då detta blir reklam för ett godis som börjar på J och slutar på PP. En mycket dålig reklam då den som förtär dylikt godis skräpar ned. Skribenten bar nu hem andras sopor och dumpade i avsedd tunna. Så har uppmärksammats tidigare, med exempel från bybon Tord Fröling och av Skribenten. Kampanjen kunde gå under parollen "HHR <> Håll Hörneå Rent".

Januari 2021 i Hörneå

Bild 8. I Coronatider är det bra att ha en nödbroms. Tyvärr är bromshandtaget nu översnöat då detta skrivs. I bakgrunden en gammal hästdragen slåttermaskin och handtaget i förgrunden tillhör en gammal hästdragen harv, som båda utgör prydnader utmed vägen.

Som parentes kan nämnas angående handtaget i bild 8, att detta inte är en "broms-spak" utan en spak för att sänkt ned harvens fjäderpinnar mot marken. Den erbjuder olika inställbara djup. Tyvärr, dessa detaljer framgår dåligt i bilden. Senaste denna harv användes på gården var nog 80-90 år sedan, på hästarnas tid.

Januari 2021 i Hörneå

Bild 9. Mer snö, och mer plogning.

Januari 2021 i Hörneå

Bild 10. Några tak hinner skottas, i detta fall en liten lada. Fortsättning följer under morgondagen.

Då detta skrivs är snöfallet åter igång, och SMHI varnar för ytterligare snö, ca 50 cm utöver nuvarande snödjup som är strax under 1 meter. En justering dagens efter - det blev ytterligare ca 20 cm snö som därefter övergick i ymnigt regn under natten. För en gångs skull kändes regnet välkommet, och några tak har redan släppt sin snö på egen hand.


Det är roligt med vinter, förutsatt att taken håller.

Gunnar Engström, 2021-01-22

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se