Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

I väntan på skidspåren – januari 2014

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

I väntan på skidspåren – januari 2014

Dagens text handlar om gårdagens promenad – runt ”södra-bi-varvet”. I januariskymningen kröp temperaturen ned till minst 16 grader, en njutbar norrländsk vinterdag med andra ord. Skidföret lyser med sin frånvaro, likväl som skoterföret. Av dessa två "motsatser" hade skidlöparen hunnit före, en oväntad upptäckt som föranleder denna artikel.

Bild 1. Vinterkvällen lägger sitt kalla täcke över skogens stelfrusna träd. Detta syns inte speciellt bra i denna bild som istället klåfingrigt modifierades till oigenkännlighet i Photoshop. 

När man kommer ut från Södrabivägen, eller Botniabanevägen, når man en större väg med det mer etablerad namnet ”Kungsvägen”.  Här slås man av häpnad, för i dikeskanten löper ett skidspår. Skidorna har spårat sig fram i högt gräs snarare än i snö.

Bild 2. Skidspår i diket utmed Kungsvägen, strax söder om Hörnefors. Just här ser spåret rätt ordinärt ut. I toppen av bilden går Botniabanan, en bit bort i bild ligger E4, och till vänster i bild går skotervägen. I mitten av bilden går skidpåret som Redaktör Lindholm betraktar.

Skidåkaren har gjort en imponerande ansats, rimligen i försök att nå Becken Skidstadion. Tyvärr finns inga spår där heller. Gruset under viadukten tog nog överhand framför gräs och snö. Ställd inför faktum gjorde skidlöparen en ”lappvändning” just i bild 2, och for tillbaka varifrån vederbörande var kommen. Man vågar nästan satsa 50 öre på att det var en tidigare rektor i Hörnefors som svarat för skidansatsen. 

Bild 3. En skylt, med en skoter av senaste modell. Ingen i sikte ännu, som lunkar fram såsom trafikmärket anmodar.

Becken-Webbens återkommande läsare Rune Öström från Rosersberg nära Arlanda har hittat en nätsida i USA med diverse roligheter. En av dessa bilder berättades om i gårdagens motorkrönika. Nätsidan verkar ha som tema att ge ny underfundig text till gamla reklam och teknikbilder. Humorn är ungefär i stil med tidskriften ”MAD” och dess svenska version ”Svenska MAD, för den som kommer ihåg.  Vad har nu detta med dagens artikel att göra, en relevant fråga? Jo, när man bläddrade runt i dessa gamla reklambilder hittar man bild 4. Precis en sådan påse vore bra att ha under vandring en isande januaridag runt byn.

Bild 4. En användbar accessoar för vinterpromenad.

Reklamtexten till bild 4 berättar i original att (fritt översatt); ”dragen över huvudet erbjuder påsen av celluloid, designad för skidåkning och utomhussporter, skydd för ansiktet utan att inverka på seendet. Den genomskinliga masken kan också användas som duschhuva, ett ansiktsskydd i köket, som turban, eller som skydd för en bricka, menar tillverkaren.” Av copyrighttekniska skäl återger vid däremot inte kommentaren gjord på den amerikanska nätsidan. Man kan enkelt gissa sig till vad den handlar om, eller söka upp sidan.

Klarar påsen av dagens krav på säkerhet och funktion? En annan undran är om masken över huvud taget lyckades sälja på marknaden. Svaret ”nej” ligger nära tillhands, men, något svagt minne säger tvärtom att man sett dylika påsar i gamla amerikanska filmer? Hur som helst, påsen är inte att rekommendera, av begripliga skäl och inte ens för promenad runt Becken by.

Gunnar Engström, 2014-01-19

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se