Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Humlan i Hörneå

Husdjur

Hem och trädgård

Vilda djur i Hörneå

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Humlan i Hörneå

Sommarn 2023 var inte den bästa - en kall och sen vår, en torr och varm försommar och en blöt och kall sensommar. Mänskligheten kan klaga på skyfall och bortspolad semester, men de flesta överlever. För djuren - och i detta fall insekterna - kan ödet bli värre.

Här ska vi stifta bekantskap med en humla som heter Hulda, eller något annat. Artikeln gavs först titeln ”humlans flykt” vilket var raka motsatsen till vad Hulda kände denna söndag den 13 augusti. Humlans flykt av Nikolaj Rimskij-Korsakov kan beskrivas som en klassisk upptempolåt. Hulda flög in i maskinhallen och kraschlandade framför Skribentens fötter på betonggolvet, allt annat än upptempo. Där kunde ju Hulda inte ligga och bli trampad på eller överkörd av traktor.

Humlan i Hörneå

Bild 1. Humlan Hulda landar på betonggolvet.

Vid närmare undersökning visade sig Hulda vara mycket utmattad (bild 1). Hon lades upp på en planka (bild 2) varefter Skribenten hämtade lite flytande honung på en tandpetare. Genast skickade Hulda ut sin snabel och började tanka honung (bild 3 och 4) så att bara en torr fläck återstod på golvet. Man förundras över den mängd honung som fick plats i Hulda.

Humlan i Hörneå

Bild 2. Humlan Hulda är mycket trött.

Kanske var det ett naturligt slut på sommaren 2023 för Hulda, att lämna jordelivet på ett betonggolv - ett slut som här fördröjdes en aning. Huldas tillstånd delas dessvärre av många bisamhällen på gården. Binas skörd av nektar (honung) var ytterst klen detta år. Försommartorka innebar lite nektar och sensommarregn och kyla innebar att blommorna håller stängt och flygvädret är dessutom dåligt. Vid mitten av augusti visade sig flera samhällen var nära ättestupan.

Humlan i Hörneå

Bild 3. Hulda ges intensivvård med flytande honung, och skickade direkt ut sin snabel.

De stackars bina hade redan ätit upp det klena skörd som skulle räcka över vintern. Någon vecka till i detta skick hade inneburit svältdöden för dem. Turligt nog hann man påbörja utfodringen inför vintern vilket bina var ytterst tacksamma för. Året 2023 går till historien som ett mycket dåligt honungsår, i princip ”noll och intet”. Bina får härmed en chansen att övervintra till nästa säsong.

Humlan i Hörneå

Bild 4. Hulda tankar honung.

För flertalet känns nog en humlas öde som mycket perifert, larvigt och oviktigt. För den som lever nära insekter blir bilden en annan. Med fasa ägnas tanken på alla djur och insekter som brinner upp i skogsbränder. Ett annat öde är de som drunknar vid i översvämning. Förutom detta ger ett förändrat klimat nya och oftast sämre förutsättningar för många arter.

På 30 min var all honung borta, och inte bara den utan även Hulda var borta. Hon flög iväg med springnota, eller om det kan kallas flygnota.

Gunnar Engström, 2023-09-08

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se