Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Hans Näslund – om hösten – dikt nr 9

Konst och Kultur i Hörneåfors

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Hans Näslunds dikt nr 9 – om hösten

Läsare hör av sig om att Becken-Webben nu vaknat ur sitt ”sommar-ide”, tycks det som? Så kan man beskriva det, och vad passar då bättre än att Hans Näslund bidrar med en höstdikt. Under våren 2014 publicerades hela åtta dikter av Hans, till stor uppskattning.  Hans dikter har dessutom en kulturell innebörd. Det är några månader kvar av 2014, vilket kan formuleras på detta sätt:

Trots mörker och kyla
känns värmen från huvudstadens år.
I Umeå är konsten stor, men så,
även hit i vår enkla by och koja
kulturen når

Ingen ”Viktor Rydberg” precis, och än mindre ska Hans Näslund beskyllas för detta pekoral. Istället var det menat som ett förtydligande – att poängtera – det ståtliga i Umeå som Europas Kulturhuvudstad 2014. Därför passar Hans dikter in som ”hand i handske” nu på höstkanten.   

Höst

Jag känner ro
när löven dalar,
till vila
efter sommarns värv.

Nu råder lugn
i naturens salar,
där mjukt står dimman
över skog och berg.

Likt bäckens flykt
till stilla vatten,
börjar själen leva
i dunkla vrår,
och vi blommar
i vinternatten,
i väntan
på nästa vår.

Hälsning Hans Näslund.

Som traditionen bjuder adderar vi en bild från Algot Engströms produktion, som passar på temat i Hans dikt. Algot fotade svartvitt, av naturliga skäl då inget annat fanns, och mörka höstbilder blir ganska dystra. Förutom alla porträtt och samlingsbilder som gav förtjänst, hade Algot istället förkärlek för snötyngda granar och porlande bäckar men även för sol vind och vatten på badstranden.

Höstafton Algot Engström Hörneå 1917

Bild 1. Ett exempel på foto som Algot Engström fick publicerat, här i tidskriften Fotografisk Revy från 1917. Bilden heter ”Höstafton”, vilket passar perfekt för Hans Näslunds dikt.

Vattnet vi ser i bild 1 är nog Mjösjön, fotat på hällarna utmed sjöns mitt. På andra sidan står Ängersjöskogen tät och hög. Den skogen avverkades kring 1960, men börjar nu åter få bra höjd 2014. Skribenten minns den som ”manshög björksly” vid slutet av 1960-talet.

Bilden ovan finns på annat håll inom Becken-Webben, där några av Algots publicerade foton redovisas. Fler finns i små fragment av sönderlästa tidningar. Algot var konstnärligt aktiv och drog sig inte för att exponera sina alster.

Hans Näslund (dikt)
Algot Engström (foto)
Gunnar Engström (övrig text)
2014-11-15

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se