Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Hörneforsdagen 2014

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Hörneforsdagen 2014

Ännu en artikel på Becken-Webben, och på kort tid, kanske har Redaktionen återkommit från sin semester! Det finns läsare som undrat ifall inte Redaktionens semester får anses vara onormalt lång, år efter år samma sak. Det som styr semesterperioden / uppehållet på Becken-Webben är vädrets övermakter och årstidernas växlingar, och det är inget vi kan göra åt.

Hörneforsdagen 2014

Bild 1. Bruksgatan – centrum för både Hörnefors och Hörneforsdagen. Gatan promeneras ända bort i horisonten och i förgrunden står Redaktör Lena Lindholm.

Umeå Kulturhuvudstadsår 2014 har anammat de samiska årtidsväxlingarna, åtta till antalet. På Hörneå hemsida pratar vi istället om Kulturbyaåret 2014. Redaktionen har endast två årstider, ”skriva <> inte skriva”, ungefär likställt med ”inne <> ute”, och tidsmässigt ”vinter <> sommar”. Mycket praktiskt och ideellt nödvändigt. I Becken by sitter man inte inne och rullar tummarna.

HIF i Hörnefors

Bild 2. HIF står för Hörnefors Idrottsförbund. Här ses Becken-bon Anna Carlsson enträget försöka sälja en HIF-mössa till Redaktör Lindholm. Lindholms hårknut omöjliggör dock dylika huvudbeklädnader.

Idag en söndagsmorgon med grått regn efter åskornas nattmässa, då passar det bra att skriva om ”Hörneforsdagen” från igår 2014-08-23. Då var vädret alldeles förträffligt trots negativa prognoser av vädrets gudar på både TV och nät. Hörneforsdagen återkommer årligen i slutet av augusti. Vid 1990-talet arrangerades återkommande långdistanslopp runt Hörnefors, men man blev väl uttröttad. Idag går man istället fram och åter utmed Bruksgatan som kantas av försäljare och aktiviteter.

Ford Anglia i Hörnefors

Bild 3. I parken utmed Bruksgatan finns många veteranbilar. Denna Ford Anglia har en färg som tilltalar Redaktör Lena Lindholm, och påminner även till form och storlek om hennes egen nya miljö-Fabia av märket Skoda, inte illa. Man dristar sig till att erinra årgången till 1958, och då menas Forden och inte Skoda eller Lena.

En aktivitet som verkar öka i omfattning är veteranbilsutställningen i parken utmed Hörnån. Här ses en blandning av bilar; allt från gammalt till ganska nytt, stort till smått, original till ombyggt, och från renoverat till bruksskick. Just ”bruksskick” passar ju bra i en gammal ”bruksort” som kännetecknat Hörnefors under 200 år i slutet av förra årtusendet.

Audi 200 i Hörnefors

Bild 4. En annan bybo vid namn Tord Fröling hittar man i parken. Här visar han upp sin Audi 200. I skrivandets stund hade jag glömt bilens ålder, men det avhjälps lätt genom att söka upp en annan sida på Becken-Webben om ”Tords bilregister” från 2011-11-19. Där återfinns Tords Audi som bil nr 47: ”Modell 1990 - Turbo Quattro 20V, 5-cylindrig Silvergrå 220 hkr, köpt från Kiruna”. Tord berättar att bilen kör fort och var dyr en gång i tiden. På nätet kan man läsa att så var fallet, en Audi 200 kostade lika mycket som en ”SAAB 9000 Turbo och en SAAB 9000i” tillsammans!

Tanken fanns där, hur många lastbilar med massaved som kört på den väg vi nu vandrar - Bruksgatan. Man kan till och med äta lunch i rondellen mitt i centrum (i brist på andra möjligheter). Det filosofiska får historiskt stöd på Hörnefors Bibliotek som traditionsenligt och dagen till ära rensar hyllorna från gamla böcker som ingen idag vill läsa. För 20 kr från man 10 böcker, ett pris som inte kan beskyllas vara för högt.

Restaurang Rondell i Hörnefors

Bild 5. RR kunde stå för ännu en bil, men här betyder det Restaurang Rondell. Antalet besökare vid Hörneforsdagen brukar vara större än antalet iordningsställda sittplatser och bord. De eftertraktade ljugarbänkarna vid sidan av centrumrondellen var dessutom upptagna. Detta är andra året som man äter sin Hörneforslunch i rondellen, som en annan rondellhund. 

Hörnefors Bibliotek

Bild 6. Bokinköp för 80 kr, 40 böcker, och kanske 20 kg. I bakgrunden ses hur Biblioteket stänger dörren, då alla böcker tog slut. Så var det inte, utan klockan var slagen för dagen.

På Biblioteket köpte Skribent och Redaktör en massa böcker, ungefär lika många som varje tidigare år. En del hinner man läsa till nästkommande års bokutförsäljning medan andra blir intressanta prydnader i ens eget bibliotek. Ett fynd i år var fyra små böcker med rygg av rött skinn. Det var Zacharias Topelius bokserie ”Läsning för barn” utgivna vid Bonniers förlag 1907. Detta låter ju vare sig anmärkningsvärt eller intressant, men böckerna kommer från Mo Ångsågs Folkbibliotek på Norrbyskär med låne-instruktioner på pärmens insida. Kanske återkommer vi till Topelius böcker från Norrbyskär i en framtida artikel - då snön ligger djup. 

Gunnar Engström, 2014-08-24

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se