Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Hörnefors i Dubai – Rune Öström rapporterar

Läsarnas bidrag - sammanställning

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Hörnefors i Dubai – Rune Öström rapporterar

I dagens brevlåda, och då menas den pappersmässiga brevlådan av plåt med leverans av vår uppskattade lantbrevbärare, låg ett vykort med ett välbekant motiv. Vi visar delar av det i bild 1, en kyrka och en fabrik. Det är ett vykort från orten med namn Hörnefors. Några andra bilder på vykortet (bortklippt) visade en skolbyggnad i rött tegel med en Volvo 745 utanför. Dessutom var det ett motiv med lite vatten och grönska - en strand och Bottenvikens vatten! För att inte fullständigt inkräkta på copyright visar vi bara delar av vykortet, och dessutom tar vi bort färgen.

Hörnefors i Dubai

Bild 1. Runes vykort, del av framsidans motiv. En välkänd kyrka och en fabrikssiluette.

Rune Öström är en så kallad distansskribent på Becken-Webben. Detta betyder att han bidragit med artiklar till hemsidan, i kombination med att han inte bor i vår by. Nej, Rune bor strax söder om Arlanda flygplats, i Rosersberg. Men, Rune har ett förflutet i ungdomen med uppväxt i byn Håknäs några mil söder om Hörneå. Rune har även sommarjobbat på Hörnefors Sulfitfabrik vilket bidragit till en uppskattad sida på Becken-Webben. Rune brukar höra av sig ganska ofta till hemsidan men nu var det några veckor sedan, och orsaken står nog att finna i Runes resa till Dubai. Så här skrev Rune:

Hej
Tänk så förvånad man blir att hitta ett Hörneforskort i Dubai! Ca 30 grader varmt och därför bara snö i skidbacken i världens största shoppingcenter! Kommer då att tänka på de underbara skidbindningarna och pjäxorna på Algots foton. Vilken otroligt lyckad husrivning! Historien låg i sågspån, vanligen var det ju is (som låg i sågspån, :-)


Hälsningar Rune – nu verkligen ”Fjärrskribent”!!

Becken-Webbens tekniska avdelning gör en dateringsutredning av Runes vykort. Det är ju å ena sidan uppenbart att Runes vykort måste ha blivit skriven efter att artikeln om Algots skidbindningar publicerades (2014-11-22).

Dubai frimärke

Bild 2. Frimärket på vykortet bevisar att det postats i Dubai.

Å andra sidan, vykortets motiv ger tre faktorer av intresse för bedömning. 1) En bild visar en Hörnefors Sulfitfabrik utan rykande skorstenarna. Fabriken lades ned 1982, om vilket det skrivits otaliga artiklar på vår hemsida.  2) Detaljer kring Volvo 740. Denna modell tillverkades mellan åren 1984 och 1992. Således har vykortet komponerats tidigast år 1984! 3) Vykortet ger ett åldrigt intryck, inte ett år nyare än 1985!

Att detta sensationella vykort, komponerat ca 1985, skulle ha nått Dubai på 30 år för att därifrån skickats tillbaka till Hörnefors av Rune på semester känns ju ganska osannolikt. Men, vi måste lita på Runes seriösa uppgifter. Han hittade kortet på en basar i Dubai, skrev några rader, slängde på ett frimärke från ”United Arab Emirates” och hux flux så landar det i Redaktionens plåtbrevlåda. Helt otroligt. Tack till Rune, en sann distansskribent.

Gunnar Engström 2014-12-05

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se