Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Hörnefors Zlatan - Gunnar Nordahl - en släkthistoria

Hörnefors historia

Hörnefors Fabrik

Sportkultur i "Hörneåfors"

<<<->>>

Startsida

Hörnefors Zlatan - Gunnar Nordahl - en släkthistoria

Fotbollsprofilen från Hörnefors - Gunnar Nordahl - är inte släkt med Zlatan Ibrahimovic. Detta konstateras i tidskriften "Släkthistoria", i alla fall inte under de senaste 300 åren. Det är nog få som trott att det fanns ett släktband mellan dem. Däremot finns många andra likheter.

Upprinnelsen till denna artikel på Becken-Webben var ett mail till Redaktionen från Bonnier Publications, 2021-04-26. Det var Christoffer Rehn, Layoutansvarig för tidskriften Släkthistoria som hörde av sig. Christoffer berättade om en kommande artikel om släktforskning med utgångspunkt i Gunnar Nordahl och efterfrågade en bild från vår hemsida. Tillfället var väl valt inför sommarens fotbolls-EM.

Hörneå hemsida/Becken-Webben har uppmärksammat Gunnar Nordahl i ett flertal artiklar, inte minst i en serie som refererar till tidningen Folket i Bild år 1953 - Gunnar Nordahl: Mitt liv med läderkulan. Däremot har Becken-Webben inget stort förtroendekapital gällande fotboll, snarare tvärt om - mycket lågt. Vår hemsida har snarare fokus på lokalhistoria, och på sina håll även med vinkling mot släkthistoria. Här passar Christoffers fråga in.

Tyvärr kan vi inte återge text ur tidskriften Släkthistoria, utan får nöja oss med en länk till en web-sida (bild 1). I korthet dock: Gunnar Nordahls far Emil hade rötter i Norberg och Mora. Mamma Nikolina hade sin bakgrund i Nordmaling och Håknäsbacken.

Notering 2021-10-16 - Ingemar Häggström från Täby (Stockholm, men uppvuxen i Häggnäs norr om metropolen Hörnefors) - vill mena att Nikolina kom från Häggnäs och inte Håknäs, se mer i artikeln "Guldbröderna från Hörnefors". Här har nog båda parter rätt. Tidningen "Släkthistoria" refererade till Nikolinas förfäder vid slutet av 1700-talet, varav några kom från Nordmaling och Håknäs.

Släkthistoria

Bild 1. För den som vill läsa mer om Skyttekungen från Hörnefors hänvisar vi till tidskriften Släkthistoria. Det är troligt att länken förändras då nästa nummer dyker upp. I artikeln refereras till "Hörneå hemsida" i anslutning till en bild, vilket uppskattas.

Detta är inte första gången som Bonnier hör av sig till Becken-Webben. Ett tidigare tillfälle var då arkivchefen Ingemar Perup skickade en intressant bild på den gamla bron vid Brukskyrkan. Ett annat tillfälle var då Bonnier-ägda Dagens Nyheter efterfrågade rätt att publicera en bild av fotografen Algot Engström.

Gunnar Engström, 2021-06-21

Besökare