Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Hörneå-loppis 2015

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Hörneå-loppis 2015

En allt populärare företeelse vid Hörneforsdagen är allehanda "LOPPIS" utmed Bruksgatan, så även i år eller snarare förra året 2015. Det finns många gamla saker som behöver omsättas, eller kastas. Men, bland detta skrot kan det finnas nyttoföremål för den som behöver eller antikviteter för den som förstår sig på dylikt.

Loppis i Hörneå

Bild 1. Ett av Hörneå bys många Loppis denna Hörneforsdag i slutet av augusti 2015.

I Hörneå fanns ett speciellt "loppis-behov" hos bybon Kicki som skulle sälja sitt hus och flytta till en lägenhet. Kicki har anordnat flera loppisar under senare år och lyckats väldigt bra, även så denna gång. Därtill ställde ett flertal hushåll upp med försäljning gemensamt eller i enskilda garage och uthus under Hörneforsdagen.

Flying Loppis

Bild 2. Ett annat ekipage av ovanligare slag. En "Becken Flying Loppis Circus". Ett mobilt loppis med försäljning direkt från lastflaket i bakgrunden. Resterna kan behändigt tippas av vid dagens slut!

"Bya-Loppis" har blivit en folkfest och socialt event för arrangörerna. Dessutom verkar det vara många loppisbesökare som uppskattar att resa runt och se bygder och vägar de aldrig tidigare besökt.

Struvor antika

Bild 3. Diverse åldriga köksutensilier gick åt som smör i solsken. Här ett original "Waffelbäckerei", dvs struvjärn i äkta gjutjärn, kanske från 1950-talet eller ännu äldre, för 20 kr. Köpare lär vara verksam vid Solgården i Hörnefors, ett äldreboende där dylika tingestar väcker minnen från förr.

Detta reportage tillkommer aningen sent, under en tid och klimatförhållande då "garageloppis" inte alls är passande vid 25 graders kyla. Bilderna sammanställs med nödvändig fördröjning, och kommer ligga till grund som ett av flera bidrag till 2015 års bildkavalkad.

Recept på struvor

Bild 4. Förpackningen i bild 3 innehöll även ett gammalt recept på struvor, bestående av 2 hekto av vardera smör och mjöl, 1 dl grädde och 1/2 tesked jäst.

Loppis-katt

Bild 5. Hörneå-loppis är även ett socialt event för katter.

Vi återkommer senare med några fler bilder från ett av bybon Kickis loppis från senare under hösten 2015.

Gunnar Engström, 2016-01-10

 

Maila gärna till redaktionen, med bilder eller berättelser!

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se