Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Hörneå är NATO-medlem

Strider och militära högtider i Hörneå och Hörnefors

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Hörneå är NATO-medlem

Denna historiska dag den 7:e mars Anno 2024, kl 17:27 och 14 sekunder blir Sverige medlem av NATO. Vid exakt denna tidpunkt överlämnade Statsminister Ulf Kristersson handlingar till USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Att Sverige och Hörneå blir NATO-medlemmar kan tyckas var av underordnad betydelse för vår hemsida. Men, Becken-Webben har sedan tidernas web-begynnelse haft ett fokus på ryssen. Ryssen ockuperade byn sommaren 1809 och sköt blykulor i väggen på en stolpbod som lever än idag. Hur detta gick till finns dokumenterat på hemsidan, med hjälp av Photoshop och lite fantasi.

Dunckers monument

Bild 1. Kransar vid Dunckers monument, ett återkommande minne av ryssen.

För Redaktionen har dagen en speciell betydelse, vilket inte utvecklas mer än så och förstås av få. För Sverige har dagen stor betydelse.

Slaget i Pitsund 1809

Bild 2. De sista skotten mellan ryssen och svensken skedde vid Pitsund på sensommaren 1809. Detta är beskrivet på hemsidan.

Dunckersmonumentet

Bild 3. Detta är inte Putin som trampar på svenska mark i Hörnefors. Skribenten och Photoshop är skyldiga i artikeln om Ryssen i Bäcken.

Sverige är NATO-medlem

Bild 4. Ett historiskt moment, med en bild som övertrasserar regler för copyright. Så må ske dagen till ära. Om ungefär en sekund efter att Skribenten tog bilden är Sverige NATO-medlem då Ulf Kristersson överlämnar akten till Antony Blinken.

Becken-Webben har med åren fått en tung vinkling åt det historiska, inte minst bland antikt damm och tummade kartor. Detta damm vägs upp av dagens artikel om en händelse som är blott 10 minuter gammal, från frontlinjen av skeenden.

Gunnar Engström, 2024-03-07

Hörneå bys hemsida www.becken.se