Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Håknäs IF - reportage från Gammtjänna

Becken Skidstadion

The Bridges of Håknäs County

Sågen i Håknäsbacken

Hängbron i Håknäsbacken

Öre-Håknäs-Långed 14 km runt

Håknäs Gå - nyårsdagen 2019

<<<>>>

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Håknäs IF - reportage från Gammtjänna

Utpost i Coronaland

Reportagen från Hörneås grannbyar fortsätter, och ännu en gång söker vi oss till områden kring Öre älv. Många foton behöver omsättas i artiklar innan bilderna försjunker ned i minneskortens digitala djup och glömska....

Denna artikel hade kunnat passa på Becken-Webbens sportsida, men istället får den sorteras under rubriken "reportage". Vi ska besöka elljusspåret i Håknäs, en solig dag då våren tärt på skidspåren.

Anläggningen i Håknäs har start och mål i den norra kanten av en liten tjärn kallad "Gammtjänna". Denna ses från vägen då man kör utmed gamla Riks-13 mellan Håknäs och Öre. I denna tjärn brukar herr och fru svan bo på sommaren, dokumenterade på bild för ett år sedan i denna länk.

En annan orsak till att inte sortera in skidanläggningen i Håknäs på Becken-Webbens sportsida och titelsidan "Becken Skidstadion" är att den senare är "imaginär" medan den i Håknäs är fysiskt förekommande. Förvisso har det funnits många skidspår i Hörneå-skogen, när snö så tillåtit, men själva stadion är inte så tydlig i byn. Oftast brukar den placeras vid den gamla skolan som idag är Bygdegård. Man blir onekligen imponerad över anläggningen i Håknäs.

Håknäs IF

Bild 1. Redaktör Lena Lindholm ska just starta en runda i Håknäs.

Håknäs IF

Bild 2. Det är klokt att studera spårkartan innan man ger sig ut i naturen. Håknäs skidstadion (elljusspår) är kompakt. Området där spåren går fram är inte så stort, så det gäller att hålla ordning på korsningarna..

Håknäs IF

Bild 3. Det första vägskälet, håll koll på färgerna. Den kortaste banan är 0.4 km och den längsta synes vara 3.3 km.

Håknäs IF

Bild 4. Lena Lindholm spurtar på upploppet. Det verkar som att hon tappat både skidor och stavar.

Håknäs IF

Bild 5. En bra tid noteras för Lindholm, förvisso lär hon bli diskad pga "skating" i målgången.

Håknäs IF

Bild 6. Om man missar en korsning på elljusspåret hamnar man lätt på skoterspåret, i detta fall utmed Riks-13. Stolpen visar skyltar till Nordmaling, Håknäs, Kråken/Öre, Hörnefors och Långed.

Gunnar Engström, 2020-05-02

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se