Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Härnösands bilmuseum

Sportkultur i "Hörneåfors"

Gammalt skrot

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Härnösands bilmuseum

Här berättas om ett norrländskt besöksmål – Härnösands bilmuseum.

Härnösands bilmuseum

Bild 1. Härnösands bilmuseum, med en Volvo P1800 ovanför entrén.

På Becken-Webben finns ganska många artiklar om bilar, i olika former och skick. Det närmaste vi kom Härnösands bilmuseum var då veteranbilsklubben "Nail Heads" gästade byn 2014. Med något undantag var dessa bilar utifrån kommande, även om det på sina håll finns/fanns väldigt många inhemska bilar i byn, exempelvis hos bybon Tord Fröling. Men, inte ens Tord kan mäta sig med grundaren till Härnösands bilmuseum Calle Lundkvist.

Härnösands bilmuseum

Bild 2. En T-Ford man får provratta. Annars är det "icke röra" som gäller på detta musuem.

Många gånger har man passerat Härnösand på E4 norrut eller söderut. Med en gäspning har man sett skylten om ett bilmuseum i den lilla staden. Någon gång har man passerat på gatan utanför museet, och någon gång klivit ur bilen för att finna museet är stängt för säsongen. En ganska intetsägande fasad som knappast döljer fler än en handfull bilar kan man tänka sig.

Härnösands bilmuseum

Bild 3. En Cadillac Coupé 370A 1931.

Nu blev det tillfälle för ett nytt försök vid en genomresa i början av augusti 2023. Man behöver inte så många ord för att beskriva detta museum - monumentalt. Museet är störst i Sverige räknat till antalet bilar, 270 st verkar vara en aktuell siffra 2023. Känslan på plats är att det måste vara betydligt fler än så! Räknar man in historiska barnvagnar blir det ännu fler, vilket vi eventuellt återkommer till en separat framtida artikel tillsammans med diverse museala Barbies som även dessa har en plats på museet.

Härnösands bilmuseum

Bild 4. Den 3-hjuliga Reliant Regal, med Mr Bean.

I hall efter hall finns historiskt intressanta bilar uppställda, från olika tid, olika kontinenter, olika prisklasser, olika politiska system, och olika skick. Spännvidden är stor och detsamma kan sägas om intrycken. Många av bilarna är uppställda i en historisk miljö vilket adderar till upplevelsen. I andra hallar är bilar parkerade med fronten mot besökaren - i långa rader – som att promenera utmed en parkeringsplats från förr. Nostalgin är naturligtvis en viktig dimension, med egna upplevelser av gamla bilar (läs - att vara lite till åren kommen). Andelen elbilar är färre, även om sådana fanns för mer än 100 år sedan.

Härnösands bilmuseum

Bild 5. En bilkyrkogård ingår även i museet.

Härnösands bilmuseum

Bild 6. Volvo 740 1986, etc.

Härnösands bilmuseum

Bild 7. En SAAB-hall.

Härnösands bilmuseum

Bild 8. Öst-bilar, bl.a. Trabant.

Härnösands bilmuseum

Bild 9. En hall full med amerikanska bilar 1950 och 60-tal.

Härnösands bilmuseum

Bild 10. Även motorcyklar, i detta fall replika av dem i filmen Easy Rider.

Becken-Webben är fri från reklam men uppmärksammar gärna det som är unikt i Norrland, inklusive Härnösand. Ett ställe att besöka.

Gunnar Engström, 2023-08-23

 

Maila till redaktionen och berätta!

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se