Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Häggspinnaren i Öre

Vilda djur i Hörneå

Reportage

Skog och fritid

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Häggspinnaren i Öre

Sommaren bjuder på många upplevelser i naturen. Lupiner berättades om i ett nyligt reportage, hur man blir av med dessa. Här tittar vi på häggen, eller snarare det som var kvar av häggen efter att häggspinnarmalen varit framme. Denna mal tillhör Sveriges insektsfaunan. Den skadar inte häggen som dock ser lite maläten ut. I år 2022 verkar vara ett bra år för häggspinnaren. Sist denna dramatik skådades var nog för drygt 10 år sedan.

Ett bra tillhåll för spinnaren verkar vara bron där Riks-13 går över Öre älv. Vi visar några bilder.

Bild 1. Grönskan är borta, alla blad är uppätna och häggen är förpuppad, eller åtminstone täckt av ett grått nät.

Häggspinnarmalen äter upp bladen och spinner tillsammans ett kollektivt nät över trädet för att skydda sig mot fåglar.

Bild 2. Häggspinnarmalen är mycket selektiv, den tycker om hägg och låter bli andra träd, i princip, nästan.

Häggspinnarmalen är ofarlig för människan.

Bild 3. Man förundras över den mängd av nät som produceras, onekligen en bedrift.

Bild 4. En gammal al som brutits av sedan ett par år tillbaka, med röd markering runt stammen för Öre-älvsleden. Även denna stubbe verkar behöva ett nät tycker malen.

Bild 5. Letar man lite utmed trädens grenar hittar man ett klot av larver, ca 30 cm långt, 10 cm tjockt, och troligen ganska tungt. Fåglar borde ju med lätthet kunna attackera detta klot, kan man tycka.

Bild 6. Tittar man närmare med kameran ses både larver och kokonger.

Häggspinnarens beslöjade träd kallas ibland "spökträd", en passande beskrivning då det känns spökligt att vandra mellan dessa träd. Vill man inte ha spökträd går häggspinnaren kan bekämpas med bakterien Bacillus thuringiensis, kan man läsa på wikipedia. Så verkar inte vara gjort i Öre, och det var ju bra för larven och för upplevelsen att vandra i en spökskog. Upplevelsen överträffar garanterat allehanda nöjesparker i sommartid.

"Spökträd" verkar idag vara ett uttryck för en importväxt som är populär i heminredning. Den heter egentligen "corokoia" och kallas även "sicksack-träd". Detta spökträd har inte mycket att bidra med i jämförelse med det som häggspinnaren åstadkommer. Läsare får själv googla upp dessa "corokoia" om man så önskar, det inte fanns några bra länkar som inte var kontaminerade av en massa onödiga och fördummande cookies "på nätet".

Gunnar Engström, 2022-07-09

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se