Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

HÖST på HUGÅ - 2023

Reportage

Skog och fritid

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

HÖST på HUGÅ - 2023

HUGÅS VERANDA i Hörnefors har presenterats tidigare på Becken-Webben, både sommaren 2022 och 2023. Temat är blommor i olika former. Nu är det Höst på HUGÅ - med andra ord höstmarknad - den 3:e september 2023.

Höst på HUGÅ

Bild 1. Under senare år har det varit mycket markarbete med diverse nya vägar på Ågern. Här ses en tidigare okänd inhägnad, som fick tjänade som parkering för besökare till höstmarknaden.

Det var fullt ös på HUGÅ med många säljstånd och många besökare. Dessutom var det första gången i historien man behövde betala parkeringsavgift i Hörnefors, hela 20 kr. Detta höstades in av fotbollsdamerna i Hörnefors (HIF Hörnefors Idrottsförening), och det pratades om en kommande fotbollsresa.

Höst på HUGÅ

Bild 2, Här ses Hörnefors Trädgårdssällskap ställa ut plantor till försäljning. I bildens centrum, i blå kofta, ses Britt-Marie från Plantskolan Sippan i Bjennberg.

Höst på HUGÅ

Bild 3. Buketter av rosor, avsedda för eldning.

Höst på HUGÅ

Bild 4. Här ses tillverkaren av eldningsblommor – Johanna Edvinsson – från Hörnefors.

Johanna i bild 4 har en firma ”Design Edvinsson Johanna – DEJ - Hantverk från hjärtat” som tillverkar ”unika och personliga presenter till dig själv eller någon du tycker om”. I detta fall har Johanna vikt ihop tidningspapper av olika färg och skapat rosor och andra blommor. Dessa har hon sedan monterat på en liten träpinne och doppat blomknoppen i stearin. Denna knopp är behjälplig i skogen eller varhelst man vill göra upp eld, att laga mat eller koka kaffe på. Blommorna är så pass fina att de känns synd att elda upp, kommenterade Skribenten, och det är ju ett bra betyg.

Höst på HUGÅ

Bild 5. Här ses Linn Bergsdorf från Hörnefors. Hon säljer olika slöjdprodukter, bland annat. Linns farbror bor i Becken by, och Linn berättar att björkstammarna som blivit ljusstakar (se i mitten av bilden) kommer från träd i Becken-skogen.

Höst på HUGÅ

Bild 6. Här och var på HUGÅ ses stora insekter. Dessa visar sig komma från Örnsköldsvik (se nedan).

Höst på HUGÅ

Bild 7. Ett urval av insekter som Pernilla Tjärnström tillverkat.

Pernilla Tjärnström i bild 7 berättar att hon får överblivet trämaterial från en närliggande såg. Insekterna är omsorgsfullt lackerade med båtlack. De är stiliserade i olika grad men i övrigt mycket naturtrogna om än stora.

Höst på HUGÅ

Bild 8. Inte alla insekter var av trä. Här ses en trollslända som uppehåller sig bland sina kollegor i trä. Sländan ser lite hösttrött ut - men den sägs flytta på sig - berättar Pernilla i bild 7.

En solig höstdag med många upplevelser på HUGÅs veranda. Becken-Webben är garanterat fri från finansierad reklam, men gör gärna PR för näringsverksamhet i närområdet.

Gunnar Engström, 2023-09-10 

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se