Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Gunnar Nordahl och Ängersjö

Gunnar och Jussi

Gunnar Nordahl - mitt liv med läderkulan

Guldbröderna från Hörnefors

<<<->>>

Hörnefors historia

Hörnefors Fabrik

Sportkultur i "Hörneåfors"

<<<->>>

Startsida

Gunnar Nordahl och Ängersjö

Ännu ett tidningsfynd av Rune Öström!

Becken-Webbens distansskribent Rune Öström verkar läsa allt som skrivs i Sverige. Nyligen var det om Gunnar Nordahl som möter Jussi. Rune har nu hittat något nytt på samma tema, enligt ett mail till Redaktionen 2022-08-27:

Jag blev överraskad av en artikel om Nordahlfamiljens släkthistoria i en tidning jag prenumererar på....

För nya läsare kan påpekas att Rune Öström bor i Rosersberg norr om Stockholm och strax söder om Arlanda. Rune är annars uppvuxen i byn Håknäs norr om Nordmaling och strax söder om Hörnefors. Rune är en av de som bidragit med material till Becken-Webben, exempelvis på sidan "Hörneforsbor berättar", även om Rune inte just bott i Hörnefors.

Spänningen är olidlig kring vad Rune hittat i tidskriften "Svenska Öden & Äventyr" nr 9/2022. Fyndet kommer generera flera artiklar på Becken-Webben, men vi börjar kortfattat med det Rune extraherat:

-Nordahlarnas förfäder var bergsmän som invandrade från Belgien på 1600-talet, dom var alltså valloner.

-Deras efternamn försvenskades så småningom och i slutet av samma sekel dök det upp en farfars farfars morfar som hette Abel Eriksson som var smed.

-Den äldsta kända släktingen var Jonas Persson född runt 1550 i Ängersjö.

-Gunnars mamma Nikolina var född Hällman, jag undrar om hon var syster till bröderna Hällman i Norrbyn. Den ene, Viktor Hällman hade handelsbod i Håknäs och var närmaste granne till mitt föräldrahem.

-Gunnar började arbeta som biträdande ölutkörare som 13-åring, var sedan en kort tid latrintömmare och därefter anställdes han på sulfitfabriken, lönen var 28 öre/timme.

-Därefter kom han till Degerfors, och jobbade på järnverket som svarvare, skrev på för Milan efter nyåret 1949.

- I Milan blev han omåttligt populär och fick skriva tusentals autografer. Det förkom t.o.m. att han ombads lägga handen på sjuka barn i tron att han ägde helande förmågor.

-Till min glädje ser jag att hans morfars farfar båtsmannen Jonas Hörning Rönnkvist var född i Håknäs

-Tiden rusar iväg, den 15 september är det 27 år sedan Gunnar Nordahl gick bort.

Bästa hälsningar Rune

En fortsättning följer på Becken-Webben. Det är som Christer Engman, bördig från Ängersjö, kommenterade under sommaren 2022 angående artikeln om Anders Rasmusson, att:

Tror att många är intresserade av berättelser som återger släktskap och sammanhang lokalt mellan byarna i trakten.

Skribenten får ibland det högmoda intrycket att Becken-Webben är lite av en spindel i nätet kring ett och annat som skrivs på annat håll. Spindeln kanske inte är mitt i centrum, men många tidskrifter och journalister hör av sig till vår enkla hemsida, exempelvis från tidskriften Släkthistoria inför en artikel sommaren 2021 om Hörnefors Zlatan - Gunnar Nordahl - en släkthistoria.

Gunnar Engström, 2022-09-03

Besökare