Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Gott Nytt År med Algots Portfölj 2014

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Gott Nytt År med Algots Portfölj 2014

Konstig rubrik! Vadå portfölj och vad fanns i den - är den omedelbara frågan? En annan befogad fråga är - vem då Algot? För gamla läsare av Becken-Webben är Algot nog bekant och är man äldre kan man även ha träffat Algot personligen, han dog 1957.

Som första artikel för år 2014 önskas läsarna Gott Nytt År. Mycket fyrverkeri och samling runt mjölkbryggan vid nyårstimmen, börjar bli en tradition. Mycket champagne och whisky, men ingen mjölk på bryggan, tyvärr en dag som denna. Och ingen brygga heller för den delen - den ruttnade bort förra årtusendet, inte så långt efter det att Algot gick ur tiden. Lever gör däremot begreppet ”mjölkbryggan” även känd som Becken Skidstadion, ungefär.  

Bild 1. Hur ”nya” kyrkan i Hörnefors blir till år 1906. I bildens bakgrund ses diverse träställningar, det är nog där som kyrkan kommer stå ett år senare. Fram till byggplatsen leder en rejäl räls och på den torde det rulla ett och annat stenblock. Det är inte ofta man ser ett stenhuggeri av detta slag. Det är bara att hitta en lämplig sten och hugga i!

”Om en Algot”, som det heter dialektalt, Algot Engström var en känd profil från Becken by, bland annat i rollen som fotograf. Många av hans bilder återkommer i olika sammanhang på Becken-Webben. På andra sidor berättas om Algot som musiker, med några bilder på honom själv dessutom och dit läsare hänvisas för mer information.

Bild 2. Kyrkbyggare år 1907.

Storhelger är bra, som denna jul och nyår. Det ger tid till sånt som annars inte hinns med. Vindsröjning är en sådan perfekt helgsyssla. Nu kom inte röjningen så värst långt, den märks knappt. En orsak står att finna i allt intressanta som kommer fram i städningen och som tar tid att hantera, exempelvis Algots portfölj.  

Algots portfölj har legat på vinden i hans egen parstuga. Portföljen räddades därifrån med läckande tak för ca 10 år sedan, för att hamna på en annan vind, den som nu städas. Portföljen är mycket anfrätt av väder, vind och väta, och där den tidigare legat har även en och annan råtta passerat.

Om portföljen och dess innehåll - om detta går inte att berätta så mycket för stunden. Det kommer ta tid att gå igenom innehållet, och vi ber att få återkomma till den saken framöver. Men, här visas ett litet prov som ramlade ut. Bilder 1 och 2 visar tillkomsten av Rosornas Kyrka i Hörnefors för över 100 år sedan.

Bild 2 känns igen från boken Hörnefors Historia, och där med hänvisningen ”Västerbottens läns museum”. Den är även tidigare visad på Becken-Webben angående Frans Kempe och historien kring Hörnefors Sulfitfabrik. I den här artikeln är byggarbetarna in-zoomade då skärpan i bilden är riktigt bra. Bilden i Algots portfölj tycks vara ett vykortsprov, utfört av Ateljér Amedé i Holmsund. Ateljér Amedé säger sig: ”Vi äga diplom, brons och silfvermedaljer, som betyder: Första klassens arbete”. Vem som fotat kyrkbygget är oklart, om det nu var Algot så vore han 19 år då det begav sig. Algot var företagsam på olika sätt, men om han var fotograf lämnas osagt.

Motivet i bild 1 är ju inget man gärna skickar som vykort, inte idag i alla fall. Idag är bilden däremot en fantastisk tidsskildring över tungt och manuellt arbete från gammal tid. Elsladdar saknas i bilden och hur gjorde man i mörker? Arbetet gick väl till på ungefär samma sätt som då katedraler byggdes för 1000 år sedan, för att inte tala om romersk tid och pyramider för den delen.

Gunnar Engström, 2014-01-01

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se