Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Gäddede 2022

Sevärdheter och utflyktsmål

Reportage

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Gäddede 2022

Sommaren 2022 erbjöd åter möjlighet att besöka Norge, nu när Covid-19 hållit sig lugn. På vägen hem passerades Gäddede. En artikel skrivs under rubriken "sevärdheter och utflyktsmål". Gäddede kanske inte är ett förstahandsmål man planerar besöka från Hörneå. Det är inte cykelavstånd.

Tillägg 2022-08-16 // se Bild 3b som skickats till Redaktionen från Stina Jakobsson.

Gäddede ligger i Jämtland, med en folkmängd runt 300, lika stor idag som för 100 år sedan. Toppen var på 1960- och 70-talet med ca 700 invånare. Det finns mycket skog och skogsnäring, förmodas. En annan näring kan vara turism då den så kallade Vildmarksvägen passerar samhället.

Såsom återkommande Norgeresenär har Gäddede passerats flera gånger. Tyvärr har man inte bekantat sig så mycket med själva samhället. Där finns en camping gränsande till sjön Kvarnbergsvattnet. I övrigt kan man enklast hänvisa till turistinformationen i Strömsunds Kommun dit Gäddede hör.

Vi utforskar några gator i Gäddede, med unika fynd. Världens största snöskoter och en bensintank.

Bild 1. Världens största snöskoter finns i Gäddede! Det visste man inte. Observera skylten på sidan av skotern - "STÖRST"!

Snöskotern noterades i Guiness rekordbok 1992, kan man läsa på en skylt. Den byggdes av Roger Hellgren och Lars Gunnar Holgersson. Med en längd av 8.20 m, bredd 2.50 m och höjd 3.50 meter är den verkligen stor, och större än flertalet husbilar.

Bild 2. Världens största snöskoter. Det är tydligt att det handlar om en Yamaha.

Bild 3. Världens största snöskoter, med Redaktör Lena Lindholm och katten Tusse i förgrunden.

Stina Jakobsson

Bild 3b. Någon vecka efter att denna artikel om Gäddede och skotern publicerats dök det upp en bild från Stina Jakobsson. Stina valde att passera Gäddede och ta en skoterbild, och som skickades till Redaktionen. Gör som Stina; 1) besök Gäddede, 2) ta en skoterbild, 3) skicka till Becken-Webben!

Skotern är lite kantig till sin natur, men så var modet för 30 år sedan. Trenden går ju åter mot det kantigare formspråket, så rätt som det är ser skotern modern ut igen!

Bild 4. Det är inte ofta man ser en gravsten av denna motortyp. Den finns på kyrkogården i Gäddede. Skribenten har med lite digital teknik suddat ut namnet på tanken - men vi kan avslöja att han hette Nils.

Bensintanken i bild 4 är omsorgsfullt renoverad, bättre än i nyskick. Nils namn och årtal är vackert målat på sidan. Den som känner till lite om gamla motorcyklar kan lätt identifiera bensintanken tillhörande en Husqvarna Silverpil. Detta fordon må ha varit en kär vän till Nils.

Ett besök i Gäddede kan varmt rekommenderas. Den stora skotern är inte körbar, bör förtydligas för den som vill prova.

Gunnar Engström, 2022-08-07

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se