Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Flygresan till Höganäs Flygmässa som närapå slutade illa!

Hörneåbor berättar- minnen och historier

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Flygresan till Höganäs Flygmässa som närapå slutade illa!

En spännande flygmässa med flyguppvisning lockade oss äventyrare. Vi planerade en resa dit bl. för att nyttja våra flygcertifikat. James Bonds lilla miniflygplan skulle också visas på mässan.

Ett gäng äventyrare "raggades" samman för att finansiera hyra av flygplan, vilket inte på den tiden heller var så billigt. Hyra av plan, boende, landningsavgifter mm skulle finansieras.

Vi hyrde en Cessna 206 från Skellefteå flygklubb. Den kunde ta sex personer och var rätt snabb och hade dessutom Autopilot som gjorde det lätt att flyga.

Per Jonsson och jag fungerade som piloter och ett gäng killar bl.a från VF deltog. Vädret var strålande och vi flög på 6000 fots höjd, spikrakt över Sverige med sikte på Höganäs.

Humöret var på topp. Några låg bak och läste tidningar och spelade nåt spel.
Jag och Per hängde över ryggstöden och snackade med killarna. Autopiloten flög.

Helt plötsligt stannade motorn och allt blev dödstyst. Bara vindbrus hördes. Va nu - va gör vi? Jo vi gjorde som vi lärt oss. Fram med spaken så att planet behöll glidfart.

Kollade checklistan för vad man ska göra i såna fall. Upptäckte då att vi glömt växla om kranarna mellan vingtankarna och vi hade alltså kört en tank helt tom.
På med elpumparna och kranen vreds om till nästa tank som ju var full.

Planet sjönk och sjönk - motorn startade inte - ännu. Vi valde ut ett gräsfält att nödlanda på och vände upp mot det fältet. Ingen radiokontakt ännu! Man ville ju inte skämmas för att man gjort bort sig i luften. Grabbarna bak var likbleka och hade slutat läsa och spela spel, men ingen panik. Planet sjönk och var nu nere på under 2000 fot - ca 600 m alltså och sekunderna kändes långa.

Helt plötsligt sprang motorn igång igen och resan kunde fortsätta. Sånt glömmer man aldrig!

Höganäsresan blev en spännande resa med fina flyguppvisningar och vi såg även Bonds lilla "helikopter" flyga in live. Om jag inte minns fel så landade vi på Anderstorps racingbana på hemvägen, samma år som banan invigdes och där såg vi biltävlingar på hemvägen.

2012-01-07 Tord "Biggles" Fröling

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se