Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Flätad skärm av sadelgjord - för instrument-brädan

Gammalt skrot

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Flätad skärm av sadelgjord - för instrumentbrädan

Rune Öström - återkommande läsare av Becken-Webben, skrev ett mail 2014-01-16 till en annan återkommande läsare av Becken-Webben – Tord Fröling. Undertecknad fick en kopia, och vi tar oss friheten att publicera konversationen eftersom texten ger förklaring till den bild som Rune skickat. Både Rune och Tord är inte bara läsare utan även distansskribenter till vår enkla bya-hemsida. Tord bor dessutom i byn och han jobbar ju inte per ”distans”!

God fortsättning,
Jodå, jag har läst om alla Dina bilar (menat till Tord Fröling) men jag är säker på att ingen var utrustad med denna säkerhetsdetalj. Kanske inte lika bra som bälten men ändå............ / Rune

Bild 1. Bilden är nog en annons från någon tidning i USA från ca 1950-talet. Bilden är modifierad för Becken-Webben, men notera frågan om copyright och referens i texten. Undertecknad har även översatt den tillhörande texten till Becken-språk. Bilden säger: ”Flätad skärm för instrumentbrädan. För bilar som inte har inbyggda krockpaneler kan den här tillsatsen – bestående av en fastskruvad ram med elastiskt och stötupptagande material – visa sig rädda liv. Ramen kan vikas ned för att komma åt handsfacket.”

Runes bild ger god underhållning idag. Naiviteten går inte av för hackor. Å andra sidan var det ju bra att man började tänka på säkerhetsdetaljer i bilarna, en föregångare till krockkudden. Originaltexten pratar om ”crash panels”, som just denna flätade skärm skulle ersätta. Troligen avsågs stötupptagande material i instrumentbrädan snarare än mer sentida krockkuddar. Man kan dock läsa sig till att krockkudden såg dagens ljus redan år 1967 i USA. Det är ju lite tidstypiskt att den flätade skärmen sitter framför damen i passagerarsätet.

Bilden kommer från en nätsida i USA med namnet ”phil-are-go” som har vissa likheter med Becken-Webben – i alla fall vår sida med rubriken ”Gammalt Skrot”. Det finns redan några skrivna artiklar som väntar på publicering på Becken-Webben och som har grund i några annonsbilder i Västerbottens-Kuriren från mars 1990. Ganska underhållande att läsa gamla tidningar. Denna, med mera skrot, dök upp under julens vindsröjning som vi berättat om tidigare och däribland rapporterat om fyndet av Algot Engströms mystiska portfölj.  Becken-Webbens artikelserie om ”Gammal Skrot” är nu dryga tre år gammal – är det så att ”Phil-are-go” i USA snott idén från vår byahemsida – så fräckt! 

Rune avslutar sitt mail med dessa rader ägnade Becken bys många honungsbin.

-Vet Du när bina firar jul?
-Nä?
-På tjugondag Knut för då är julen för bi!

Mycket underhållande – igen – så här på tjugondagknut! Biodling går en ljus framtid till mötes, med månget nyvaknat intresse och surrande ofta hos yngre, kan skribenten berätta om. Biodling är ju historiskt förknippad med hög ”nörd-faktor”, men idag är det mer ”klimat och natur” som refereras. Biodling kan varmt rekommenderas som bisyssla. Bisysslan tar däremot ganska mycket tid i anspråk – så räkna med att fritiden är för bi.

 
Hälsningar från Rune Öström och Gunnar Engström, 2014-01-18

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se