Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Finns det mårdhund i Hörneå?

Vilda djur i Hörneå

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Finns det mårdhund i Hörneå?

För många år sedan såg jag och Aneth ett ungdjur som vi aldrig sett förr.
Vi misstänkte att det var en mårdhundsunge.

Mårdhunden har en förmåga att "yngla av sig" snabbt, hålla sig dold på olika sätt och är ett nattdjur som man sällan får syn på. Överraskar man den kan den "spela död" och lägga sig ner och trycka så att man kan gå förbi den utan att se den.

Jag har sett spår på vintern som jag trott var mårdhundsspår och nu verkar det sorgliga beskedet att vi har mårdhund i området, besannas. Mårdhundar kan ev. sprida dvärgbandmask och i värsta fall rabies.

Se bilder här:

Aneth såg ett djur en morgon för en vecka sedan som inte såg ut som en räv, men var ungefär i rävens storlek. Den var mörkare och tjockare och vaggade lite. Den vaggade iväg bort från vårt hus i riktning mot bäcken och skogen. Vi är nu ganska säkra på att det var en mårdhund.


Vi har rapporterat detta till Ulrika Jakobsson, Administratör, Mårdhundsprojektet Svenska Jägareförbundet 076-14 99 213. Därefter har en åtelkamera satts upp för att ev se om det är mårdhund.

Några dar senare har jag hört att Rolf Rehnmark sett en mårdhund vid korsningen Norrbyvägen Bjännövägen, springandes in på vadstigen i riktning mot Bäcken.

OM det är samma mårdhund vet vi inte än men förmodligen finns flera. I värsta fall fler än vi tror. OM ni ser en mårdhund, hör av er till mig eller Ulrika Jakobsson Administratör, Mårdhundsprojektet Svenska Jägareförbundet
076-14 99 213

Om dessa mårdhundar är sjukdomsbärare vet vi inte ännu , men i värsta fall kan vi tvingas koka alla bär innan de används och det vill vi ju inte gärna. Senast sköt man en mårdhund i Tvärålund och många har skjutits i Norrbotten. De som hittills skjutits häruppe, har inte visat sig vara smittbärare , än så länge. OROVÄCKANDE!! Den måste utrotas. Håll koll och rapportera!!!

Jag meddelar senare hur det ser ut i åtelkameran som ska avläsas då och då. Ev kommer fler att sättas upp , efter tillstånd av resp markägare förstås. Allt efter Länsstyrelsens regler.


Hörneå 2013-05-19 Tord Fröling

FAKTA Mårdhund

? Den blir 50-70 cm lång, med en 13-25 cm lång, yvig svans, och kan väga uppemot tolv kilo. Den är gul- till gråbrun med svarta ben och svart, tvättbjörnslik ansiktsteckning.
? Arten förekommer naturligt i östra Asien. Den kan sägas vara en slags korsning mellan grävling och räv. På engelska kallas mårdhunden raccoon dog - det vill säga tvättbjörnshund. Den korrekta svenska benämningen är egentligen asiatisk vattenräv.
? Jämte fjällräven är mårdhunden det hunddjur som har den bästa reproduktionsförmågan. En kull innehåller vanligen tio valpar men kullar med över 20 valpar förekommer.
? Mårdhunden har införts till västra Sovjet, över 9 000 individer planterades in under åren 1936-1956, för pälsjakt och har därifrån spritt sig till Skandinavien.
? Mårdhunden kan sprida rabies, trikiner och dvärgbandmask (echinococcus) som orsakar dödliga cystor i levern hos människor.

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se