Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Far och Mor

Att bli med gravar

Reportage

Släkthistoria

Till minne av Hörneåbor

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Far och Mor

Rubriken är hämtad från några i övrigt anonyma gravstenar. Nyligen skrevs en artikel om renovering av en gravsten, vilket inte hör till de vanligare artiklarna på Becken-Webben.

Att besöka kyrkogårdar och läsa på gravstenar ger perspektiv till livet. Gamla gravstenar berättar om släktskap, yrken eller livsöden medan nyare stenar är mer neutrala.

Vår nutid är dramatisk och många förlorar närstående och bekanta i olika delar av världen, i allt från kriminalitet till naturkatastrofer och krig. Idén till denna artikel kom ur fredligare betraktelser vid några besök på kyrkogårdar i södra delar av landet, sommaren 2023.

far och mor

Bild 1. Far och Mor på Trästena kyrkogård söder om Töreboda.

far och mor

Bild 2. Far och Mor. Här har man förkortat ordet "och" till "o"! På den gröna skylten efterfrågas barnen att höra av sig till kyrkogårdsförvaltningen. Trästena kyrka och kyrkogård söder om Töreboda.

far och mor

Bild 3. Far och mor ligger begravd på Norra Vi kyrkogård öster om Tranås. Denna är ännu mer minimalistisk, genom att rationalisera bort ordet "och" och ersätta det med ett ".".

far och mor

Bild 4. Norra Vi kyrkogård med utsikt över sjön Sommen öster om Tranås. Linden blommar i förgrunden, fylld av bin.

Det är något både minimalistiskt och hemlighetsfullt över dessa gravstenar – Far och Mor – tillräckligt för att väcka intresse till att skriva denna artikel.

Gunnar Engström, 2023-10-12

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se