Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Fabriksvikens Ängel – februari 2016

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Fabriksvikens Ängel – februari 2016

Rubriken känns igen från motsvarande bildkavalkad i januari 2016. Fabriksviken låter inte så poetiskt men vyerna därifrån är spektakulära, i solnedgång i synnerhet. En sedvanlig promenad på nära 1.5 mil runt Övre Bruket ut till kustbandet lördagen den 27 februari gav en mängd bilder. Eftersom även söndagen är solig så hinns inte så mycket text skrivas i denna artikel. Istället fokuseras på bilderna. Däremot hittas (på) en dikt som likt den i januari kanske kan tillskrivas Viktor Rydberg, eller troligen ej. Ett alster som understiger 60 sekunder i poetisk höjd.

Fabriksviken
Fabriksvikens vidder i vinterskymning,
snö av vit kristall
förtjänar en hyllning
en afton i februari då vintern är kall.

Hörnefors

Bild 1. Denna gamla skylt med falnande tryck hittas på norrsidan av Hörnån. Den står utmed den gamla vägsträckningen mot Häggnäs, nära E4, där få kör idag. Texten börjar släppa från underlagt, en skylt som utstått väder och vind sedan urminnes tider, kanske ända från 1970-talet.

Övre bruket till häst

Bild 2. Bron vid Övre Bruket passeras före skylten i bild 1, men här blev det omkastat. Här ses Jenny på sin Islandshäst passera bron. Denna smala bro passeras även av snöskotrar, men då var ju denna bild bättre.

Jenny med häst och hund

Bild 3. Jennys hund sprang före över bron. Notera Hörnåns snöklädda is nedanför, mycket idylliskt.

Gamla kyrkan på Bruket

Bild 4. Vackra färger kontrasterar mot vit snö, här gamla kyrkan på Bruket.

Rosornas Kyrka

Bild 5. En modernare kyrka i jugend-stil, 108 år gammal, Rosornas Kyrka.

Kykans invigning 1908

Bild 6. Invigning av Rosornas Kyrka 1908. Läs annan artikel med mer detaljer.

Snöänglar på Fabriksviken

Bild 7. Avtryck i snön på Fabriksviken. Notera att solen går ned till höger utanför bild. För en dryg månad sedan så gick solen ned vid spetsen av udden, mitt i bild.

Ängeln lyfter

Bild 8. En sensationell bild, som av en händelse lyckades undertecknad fota ängeln just som den lyfte från marken och flög iväg. Det ser ju ut som mörkrets makter, men det är skuggan från solen i bakgrunden som ger kontrast.

Snöängel mot väster

Bild 9. Här ses solnedgången mot väster.

Ikea på Söderslätt

Bild 10. Det blev mycket om kyrkor och änglar på slutet av denna artikel, och därför ges lite kommersiell kontrast från det nyöppnade IKEA. Becken-Webben är garanterat fri från reklam. Öppnandet av IKEA vid södra rondellen i Umeå är dock en faktor att beakta. Färdtiden dit från Hörneå och Hörnefors understiger den från många stadsdelar i självaste Umeå. Att Umeås södra delar växer är en styrka för vår bygd.

Gunnar Engström, 2016-02-27

 

Maila gärna till redaktionen, med bilder eller berättelse!

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se