Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Förvaltare-bostäderna på Bruket – Runes vykort 1918

Vykortet från Bruket - Erik Idhult - hembygsfilateli

Bruket i Hörnefors

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Förvaltarebostäderna på Bruket – Runes vykort 1918

Denna artikel kommenteras i en senare dito, 2019-02-02. Frågan gäller årtalet 1918. Läs via denna länk.

”Becken-Webbens kändis från Rosersberg/Arlanda med förflutet i Håknäs” -  Rune Öström - skickade ett mail till Redaktionen. Rune kommenterade bland annat torkan på Becken-Webben som nu och tack vara Rune och andra bidrag börjar få viss växtkraft med nya artiklar.

Förvaltarebostäderna Hörneå

Bild 1. Vykort som Rune hittat, som visar Bruksdammen och Förvaltarebostäderna. Hustaket bakom träden är en av de två så kallade herrgårdsflyglarna. Huset i förgrunden tolkas vara det hus som byggdes upp som ersättning för den nedbrunna Bruksherrgården vid kriget 1809. På kortets baksida anges ”Foto Norberg och Markström”.

Så här skrev Rune 2016-11-06:

Hej,
Nu har abstinensen stigit till skräckinjagande proportioner och jag måste höra hur det är med Er och Becken. Fick en fin anledning av bifogade bilder. Vad gäller Förvaltarebostäderna så måste de väl ha med Bruket att göra då de ser ut att ligga vid Hörneån. Kortet är ju åxå stämplat i Hörneå och jag har ett minne av att det var postorten innan Hörnefors fick eget postkontor Det går inte att se årtalet på stämpeln men av "språket" i texten att döma tror jag det rör sig om 1910-20-talet. Blir ändå förvånad av att "Brittan" eller vad hon hette skriver att hon slutat plugget, det trodde jag var ett mycket modernare ord. Det var ju knappast ens ett ord vi använde om skolan på 1950-talet.
Hälsningar från Rosersberg, Rune

Med lite fantasi får man fram årtalet 1918 på frimärket (se bild 3). Rune träffar helt rätt i fråga om motivet, tvärs över dammen på Bruket. Motivet passar extra bra eftersom fotografen nog står på den bro som återges i artikeln ”Bjuggstams och Bruksdammen”, om en målad tavla från 1939. Det är till och med så att man på tavlan skymtar taket på ett de hus som vykortet visar, den ena herrgårdsflygeln.

Vykort 1918 Hörneå Hörnefors

Bild 2. Kortets baksida. I övre kanten avslutar Britta med text upp och ned "Hörnefors Hörneå", och hon har tydligt strukit under just "Hörneå".

Vi återger texten på vykortet, skrivet av Britta i Hörneå/Hörnefors till Karin Stenström i Arboga. Postnummer behövdes inte på den tiden. Britta verkar bo i huset i bild, där vykortets framsida berättar om ”Förvaltarebostäderna Hörnefors”, och efter det har Britta lagt till ”där vi bo”, och det var ju säkert "lite extra".

Kära Karin lilla! Jag kommer nu med en stor nyhet; dimp inte av stolen! Lisa C och Bengt Westman ha i dagarna trolovat sig och skola vigas här hemma den 29/8. De har känt varandra i 3 år. Han är mycket snäll och bussig och oerhört energisk. Här jobbas nu av alla krafter för att allt ska bli färdigt. Här må vi alla bra och hoppas att du och din lilla mor göra så också. Du vet väl att jag nu slutat plugget. Tänker ägna mig åt skolkök. Betygen var mycket bra enligt snälla vänner och bekanta. Kära Karin, låt snart höra av dig. Alla hälsa dig så varmt och även till din kära mor. Är Tage hemma? Hjärtligaste hälsningar, din tillgivne Britta.

 

Frimärke 1918

Bild 3. Frimärket, stämplat Hörneå och med lite god vilja kan man uttyda ”18”, dvs 1918.

Det Britta avsåg med Hörneå var Järnbruket, med andra ord ”Hörneå Bruk” till skillnad från den nya Hörnefors Sulfitfabrik som låg 2 km nedströms vid havet. Där vid den nya fabriken låg bostadsområden på Ågern och Hamnskär. Dessa områden har varit ett tema på Becken-Webben, och dit vi återkommer inom kort med mer information och bilder.   

Gunnar Engström, 2016-11-15

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se