Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Fågellivet i Hörneå sommaren 2022

Husdjur

Hem och trädgård

Vilda djur i Hörneå

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Fågellivet i Hörneå sommaren 2022

En tidig sida på Becken-Webben var den om djur i byn, både vilda och tama, nutida och historiska små djur och hästar. Här återkommer vi till fågellivet.

Alla som bor på landet har egna upplevelser av och med naturens fåglar, både övervintrande och sommarfåglar. Flyttfåglar är som sommargäster, och vissa kan säkert vara återkommande till samma plats.

Reportage om fåglar och djur kanske inte är så intressant för andra än den som upplevt kontakten med dem och skriver om det. Några exempel på Becken-Webben är om; hackspett, hornuggla, ringduva, fink, blåmes, trast, med flera. Här följer ett nytt exempel.

Bild 1. Svalan Signhild har blivit fast i en maskinhall. På utsidan av fönstret försöker maken Svante dirigera Signhild att prova den öppna dörren istället för fönstret, utan resultat.

Svalor tillhör sommaren (ibland kan det vara svårt att särskilja svala och seglare, men just den i bild 1 tros vara en svala, mörk och blåskimrande). Kullar av ungar ses lära sig flyga högt och lågt. Man får intryck att svalorna vill utmana och leka med den klumpiga människan på marken. De flyger gärna in genom öppna dörrar. En återkommande uppgiften på sommaren är att hjälpa dem ut igen. Så blev även fallet i bild 1.

Det känslosamma i bild 1 var att svalan i det fria på utsidan var uppenbart förtörnad hur dess maka/make var fast bakom glasrutan. De hade kontakt med varandra genom glaset, en otrolig upplevelse för den som kom till undsättning. Skribenten kunde med lätthet lyfta ut den instängda svalan till friheten på utsidan. Det blev ett glatt återseende med flygkonster och kvittrande. Man kan inte annat än förundras över naturens skeenden och hur fåglar har känslor.

Bild 2. Ringduvan Rigmor har tagit in på ägghotellet i Hörneå, en annan maskinhall under uppbyggnad på gården. Öppna gavlar ger bra och luftig åtkomst till häckningslägenheterna på rad. På övervåningen under raden av takstolar finns perfekta platser. Här samsas familjen ringduva med svalbon. Det blir dessvärre lite smuts efter dem, men det får man ta hand om senare.

Wikipedia kan man läsa att:

Ringduvan är en social fågel och ses ofta i större flockar när den inte häckar. Ringduvor bildar par för livet och paren ses oftast tillsammans utom under ruvningen.

Ringduvorna hemma är mycket sociala, även i bemärkelsen "närgångna". Det finns faror med detta som duvan Dolfred fick erfara sommaren 2020.

Vidare kan man läsa på Wikipedia att ringduvan ofta har två kullar. Detta var även fallet sommaren 2022 i Hörneå. Under försommaren hittades en död liten duva på betonggolvet, som mest troligt fallit ur boet och mött sitt öde. Duvungarna i bild 3 tros vara nästa kull, fotat på sensommaren. Duvungarna har inte så mycket val än att leva med ljudet av skruvdragare och elsåg. Även mamma Rigmor får det lite besvärligt. Med bra kamera behöver man inte komma dem så nära.

Bild 3. Ungar av ringduva. Sitter tyst och stilla.

Det är en förmån att få umgås med djur i naturen, och att bo på landet.

Gunnar Engström, 2022-08-06

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se