Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Fågellivet 2014

Vilda djur i Hörneå

 

Andra sidor och länkar

Historisk jakt

Historisk jakt i VK

Skog och fritid

Startsida

Fågellivet 2014

I serien "icke fullbordade artiklar från 2014", en serie som snart blir helt "out of date", ska vi här visa några bilder på flygande bybor i Hörneå. Dessa flygande bybor är väldigt många, väldigt uppskattade, och peridvis väldigt hungriga. Som betalning för tonvis med fågelfrö och talgbollar som erbjuds dem får byn fantastisk musik tillbaka, en symfoni av fågelsång.

Vi låter bilderna sjunga, och fyller på med fler sådana allteftersom de dras fram ur datorns mappar och kamerors bildminnen. Nu är fåglarna 2015 redan här, så det är hög tid.

Fågel på verandan

Bild 1. En liten fågel, av för stunden okänd sort, har upptäckt att det på verandan finns stora säckar med fågelfrö. Vad fågeln heter lär nog redas ut inom kort av Becken-Webbens fågelexperter. Just nu heter den Fingald Fink.

Fågel på verandan

Bild 2. Fingald tittar ut genom fönstret, mätt och belåten.

Blåmes på vägen

Bild 3. I början av juli dök denna lilla mes upp mitt på byvägen när man kom körande över den. Det som först såg ut att vara en liten gråsten tumlade istället runt med fjädrar när man blickade tillbaka i backspegeln. Fågelungen hette Börje Blåmes, och var inte större än ca 5 cm.

Blåmes på vägen

Bild 4. Börje ses här demonstrera sin irritation över att förödmjukas på detta sätt. Det var svårt att göra så mycket mer än att rädda Börje från vägbanan. Mamma mes höll koll i trädet. Börje hade nog ramlat ur boet och fick nog svårt att klara sig på marken, inte lätt att hjälpa till.

Trast 2014

Bild 5. Här stiftar vi bekantskap med familjen von Trast. Herr och Fru von Trast bygger bra hus, men inte på rätt ställe. I detta fall byggdes huset i en hög med GROT, dvs skogsavfall som skulle eldas upp. Detta fick vänta tills pippis var flygfärdiga.

Trast 2014

Bild 6. Nu återstår bara ett ägg att kläckas. Herr och Fru von Trast matar boet med allehanda läckerheter från angränsande åkrar.

trast 2014

Bild 7. Här är de unga pippis reserverade - när det kommer en stor kamera istället för en mask att äta. Efter någon vecka är boet tomt, och förhoppningen är att de unga lyckats lära sig flyga. Ett annat problem är att de piper oavtrutet i behov av mat. Detta pipande lockar till sig gårdskatten Tusse. I skrivandets stund kan vi inte reda ut sakförhållanden kring det tomma boet en vecka senare. Tusse vägrar att ge detaljer. Det tolkas så att boet tömts på ett naturligt sätt.

Gunnar Engström, 2015-04-03

 

Besökare