Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Eva-Lena Wallace frågar om Östra Långgatan 22

Titelsida

Läsare berättar och frågar

Underrubriker

Hörneåbor berättar

Hörneforsbor berättar (inklusive alla andra med anknytning till bygden)

Läsarnas bidrag (äldre sida kvarstår)

Läsare ställer frågor:

Anna-Lena Wahlberg - om - Henny Bergström

Lukas Karlfeldt frågar om Lennart Karlfeldt

Eva-Lena Wallace frågar om Östra Långgatan 22

 

>>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Eva-Lena Wallace frågar om Östra Långgatan 22

Eva-Lena Wallace skickade ett mail till Redaktionen den 10:e december 2023. Ämnet adresserade Hörnefors historia och Östra Långgatan 22:

Hej redaktionen

Jag undrar om ni kan hjälpa mig i rätt riktning. Min son har nyligen köpt fastigheten Östra Långgatan 22 i Hörnefors. Förra ägaren sa att bostaden först restes på Norrbyskär ca 1940 och transporterades över isen till nuvarande plats 1955 eller 1956. Var kan vi hitta mer information och eventuellt bilder?

Tack på förhand Eva-Lena Wallace

Svar på Eva-Lenas fråga är - INGEN ANING. Gatan torde heta Österlånggatan snarare än Östra Långgatan, och där på nr 22 ses i "Google maps" ett gult hus i två våningar och källare som leder tankarna till 1940-tal. Att huset flyttas från Norrbyskär efter att sågverket lagts ned 1952 är inte omöjligt. I Hörnefors fanns framtidsutsikter med Sulfitfabrik och papper.

Området utmed Österlånggatan var jordbruksmark på 40-talet vilket ses i ett flygfoto i denna länk om "Höökens lönnkrog". Med lite tur vet någon läsare mer detaljer.

Gunnar Engström, 2024-01-21

En kommentar kom redan dagen därpå efter ovanstående inlägg, från Ann-Katrin Lagnefeldt. Ann-Katrin kommer berätta mer om sin hemby Öre i en kommande artikel, men passade på att ge följande råd till Eva-Lena Wallace fråga:

Hej igen!
Såg dagens notis/förfrågan om ett hus i Hörnefors av äldre sort. Ni har säkerligen Arkiv Digital och där finns förutom allt i kyrkböcker en hel del annat.

Men utifallså finns boken Svenska gods och gårdar inscannad, och där finns även ett antal hus i Hörnefors, med foto och ägarinfo. Det är endast årgång 1942 som finns där, och det står inga gatuadresser men om man har uppgifter om tidigare ägare på 1940-talet så kan det kanske ge något. Det står ofta om huset flyttats/när det förvärvats osv.

Det finns dels en förtecknng med foton och dels en förtecknng längst bak i boken, med gårdar med lägre taxeringsvärden, de saknar foto men har ägaruppgifter, där finns dock inte Norrbyskär med.

Med vänlig hälsning Ann-Katrin L

Huset vid Österlånggatan flyttades till Hörnefors vid mitten av 1950-talet, från Norrbyskär. Detta i kombination med att Norrbyskär inte verkar ha stått i fokus för husinventering kan innebära en begränsning. Boken Svenska Gods och Gårdar är annars en intressant bok som legat till grund för diverse artiklar på Becken-Webben.

 

Gunnar Engström, 2024-01-22

Besökare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hörneå bys hemsida www.becken.se