Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Estrid Bohlin 100 år

Reportage

Släkthistoria

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Estrid Bohlin 100 år

Estrid Bohlin fyller 100 år med stor uppvaktning i Hörneå Bygdegård den 19:e maj 2024. Estrid är den 2:a 100-åringen i byns historia efter Karl-Erik Bergström.

Se även tillägg och hälsning i slutet av denna artikel, från Ann-Katrin Lagnefeldt.

banner

Grattis till Estrid Bohlin

Estrid 100

Bild 1. Estrid Bohlin 100 år den 21 maj anno 2024.

Estrid har varit initiativtagare i mycket, exempelvis då boken "Hörneå - vår by, dess historia" sammanställdes på 1990-talet. På samma sätt har Estrid varit en stöttepelare i byns angelägenheter och aktiviteter. Man kan förmoda detsamma om Estrids yrkesliv i bland annat Hörnefors Kommun, då det begav sig.

Estrid 100

Bild 2. Parkeringen utanför Hörneå Bygdegård blev full. Detta var bara början!

Estrid var och är mycket intresserad av historia och dess skeden. Bland annat samlade Estrid tidningsklipp i en låda som hon för några år sedan överlämnade till Hörneå Hemsida och undertecknad. Med detta material som grund tillskapades en titelsida - Estrids forskningslåda. Materialet är katalogiserat i en pärm, men bara ett urval är ännu exponerat på hemsidan. Tack vare dessa gamla tidningsklipp, essäer och annat har många historiska trådar rätats ut om bygdens historia.

Estrrid 100

Bild 3. Estrid som ung 1924. Bilden kommer från ett informationsblad i samband med firandet av 100-år. Fotograf torde ha varit Skribentens farfarsbror Algot Engström.

Estrid 100

Bild 4. Ett kollage som släkten Bohlin gjort till hyllningen.

Antalet besökare i Bygdegården denna dag, den 19:e maj 2024 var ungefär lika många som Estrids 100 år. Det bjöds på smörgåstårta, söta tårtor, frukt och ostar, med mera. Ett storslaget firande.

Bild 5. Musicerande i sommarkvällen, från en tidigare artikel. Från vänster ses Gerda Davidsson (född Engström), okänd person med gitarr, och Lennart Engström (skribentens far). Lennart var född 1923 men gick tyvärr bort redan 1978. Gerda, född 1924 dog vid 99 års ålder, 2023. Alla var ungdomsvänner till Estrid, troligen även damen i mitten. Ett typiskt foto av byns dåtida fotograf Algot Engström, ju mer instrument i bilden ju bättre, oavsett ljudeffekten. Här spelar Estrids ungdomsvänner för att fira hennes 100-årsdag!

Gunnar Engström, 2024-05-20

 

Tillägg 2024-05-26
Ann-Katrin Lagnefeldt (född Lundqvist i Öre)- en distansskribent till Becken-Webben - skickade ett mail till Redaktionen 2024-05-21, med följande lydelse:

Hej
Fick ett mail häromdagen från min svåger om att Estrid Bohlin fyllde 100 år. Hon och min äldsta syster Hjördis var arbetskamrater på Hörnefors kommunkontor och de behöll kontakten genom alla år när Hjördis flyttat till Stockholm och studier.

Min syster Hjördis gick bort förra året, hon var för övrigt nog även skolkamrat med distansskribenten Rune Öström. Hjördis och min svåger brukade hälsa på Estrid i Hörneå medan hon bodde kvar. Vid ett tillfälle berättade hon att hon brukade köpa honung från en biodlare i Hörneå och jag vill minnas att jag läst något om biodling på ”becken.se”. Så biodlaren, är det du och din hustru? (Red kommentar // svar JA). Märkligt så liten världen är i alla fall.

Nu är vi på väg norrut och jag ska läsa den intressanta artikeln om Estrid. Hon puffade på syrran att hon skulle studera och se sig om i världen.

Bästa hälsningar Ann-Katrin Lagnefeldt

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se