Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Esbjörn Lundströms fiskereportage från Hörnån FVO

Fiske

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Esbjörn Lundströms fiskereportage från Hörnån FVO

Med anledning av Becken-Webbens nyliga artiklar om Hörnån FVO (Fiskevårdsområde) är det på sin plats med lite fiskereportage. Esbjörn Lundström är en kändis inom Becken by, född här men nu boende i Umeå. Esbjörn kom förbi med lite fiskebilder som han önskade dela med omvärlden.

Bilderna återger fiske i Mjösjön, en sjö inom Hörnån FVO. Mjösjön är symbolisk för Hörneå by (Becken by) med utflykter och fester. Här finns Mjösjöstugan byggd av dåtidens ungdomar i byn på tidigt 1940-tal. Stugan är renoverad i olika omgångar och är fortsatt lika central och kär. Stugan är inte en ”skoterstuga”, men alla får besöka den under ordnade former.

Mjösjön

Bild 1. En fin kvällsbild över Mjösjön och kraftlinjen. Det växande Hörnefors, och dess fabrik i synnerhet, behövde ström. Kraftlinjen drogs genom skogen. Becken-webben har några bilder då det första linjearbetet pågick.

Ulf Stecksen

Bild 2. Ulf Stecksen provar vattnet.

Bild 3. Rolf Rehnmark går på vattnet, såsom en annan gestalt i en annan bok. Här behövs Herrens beskydd då man traskar runt på hala stenhällar, allt för att hitta den optimala fiskeplatsen.

Bild 4. Rolf visar upp sin storstilade fisketeknik. Spöet tycks vara lite krokigt, troligen ganska billigt, ekologiskt korrekt som vuxet på plats ur marken. Fiske är minsann ingen materialsport.

Bild 5. Så här går det när man tar till moderniteter, verkar vara en rulle av typ ”Ambassadör”. Pertti Paaso i bild ser bekymrad ut. 

Pertti är en person som förtjänar att skrivas om. Vi har sett en av hans bilar på Becken-Webben, en Volvo PV som sedan länge fungerat som en konstnärlig installation i Becken-skogen halvägs upp mot Mjösjön. Kanske hamnade den där på grund av irritation med trasslig fiskelina. Bilen drogs bort för något år sedan och har nu återgått till kretsloppet av metall.

Pertti kom som krigsbarn till Becken by, från Finland. Han växte upp hos Gottlov Bergströms, centralt i byn. Undertecknad har aldrig träffat Pertti, men hört talas om honom. Han dog för inte så många år sedan, boende i Umeå. Att slitas från sina föräldrar och barndom i Finland, under brinnande krig är ett tungt öde, som Pertti bar med sig. Att dessutom drabbas av en trasslande fiskelina gör inte saken bättre – för att nu återgå till fiskandet.

Bild 6. Stämningsfull bild av fiske i Mjösjön. Bilden skulle sett likadan ut idag, kanske med färg dock. Älvorna sveper fram över Mjösjöns vatten i sommarkvällen. Stenhällen som Pertti och Esbjörn fiskar från ligger kvar på samma ställe idag! Stenen känns igen, där dagens grillplats ligger vid sjön, nedanför Mjösjöbergets brant.

Bild 7. Esbjörn visar upp en fin gädda.

Gäddorna i Mjösjön ser likadana ut idag som då i bild 7, för den som undrar. Däremot är de inte lika vanliga som då. I dåtid kunde man komma hem med 10 gäddor från Mjösjön efter några timmars fiskande. Idag behöver man snarare fiska i 10 dagar för att få en gädda, är känslan. Något hände på 1970-talet – försurningen tog ut sin rätt. Av den anledningen är det extra förnämligt att Länsstyrelsen Västerbotten vårdar dagens vattendrag och kalkar uppströms. Detta gäller tyvärr inte Mjösjön – som istället är en fantastiskt varm badsjö på sommaren och med en och annan gädda. 

Vi tackar Esbjörn Lundström för detta fina fiskereportage. Vi ska återkomma till Esbjörn, och grabbarna i Becken by då det begav sig. Det tog honom drygt 50 år att leverera bilderna i denna artikel, tagna ungefär 1960. Bättre sent än aldrig.  

Gunnar Engström, 2013-04-14

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se