Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Erik Idhult - mer från Tempo-Foto

Hörnefors historia

Startsida

Erik Idhult - mer från Tempo-Foto

Så fortsätter denna vykortsforskning om 1950-talets Hörnefors, med utstickare till Nordmaling, och här nedan även Rundvik. Vi följer i spåren av en vykortsfotograf som publicerat sina alster hos förlaget ”Tempo-Foto”. Förlaget kan vara detsamma som den lilla kiosken som låg utmed dåtidens Bruksgata i centrala Hörnefors, Tempo-kiosken. Becken-Webbens distansfilatelist Erik Idhult dök på djupet bland sina vykort, och har här hittade två stycken från detta förlag (se bild 1 och bild 2). Så här skrev Erik till Redaktionen, den 6 dec 2015:

Hej igen!
Jag har tittat igenom mina vykort på jakt efter Tempo-Foto och hittade dessa två kort.  Ett som avbildar Konsumbutiken på Ågern, troligen 1950-talet och det andra från Rundvik, stämplat 1951. Det förstnämnda med Tempo-Foto Hörnefors och det andra med Tempo-Foto Hörneå. Väl att betänka är ju namnbytet på postorten, från Hörneå till Hörnefors 1941 när vi betänker om det är Becken eller Hörnefors som avses.

Funderar, funderar, Erik Idult

kooperativa Ågern Hörnefors

Bild 1. Tempo-Foto Hörnefors är tryckt i högra nedre hörnet av detta vykort som Erik Idhult skickat till Redaktionen. Huset i bild är "Kooperativa" på Ågern i Hörnefors.

Rundvik 1951

Bild 2. Tempo-foto Hörneå, så kallas förlaget till detta vykort. I andra nedre hörnet berättas om motivet - "Egnahemsvillor i Rundvik" (söder om Nordmaling). Möjligen beskådas sent 1940-tal.

Gunnar Engström, 2015-12-11

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se