Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Erik Idhult - Tempo-foto - Hamnskär

Hörnefors historia

Startsida

Erik Idhult - Tempo-foto - Hamnskär - fortsättningen

Erik Idhult skickade en ny bild från Tempo-foto, som var ett vykortförlag i Hörnefors. Det Tempo-foto som fått mest uppmärksamhet är kiosken, som vi inleder med som lite bakgrund till just "Tempo-foto". Extra intressant är det att det fanns flera kiosker inom en radie av några 100 meter, tycker man sig förstå. Två nämns nedan, därtill fanns SJ-kiosken.

Några lästips: i en kavalkaden av artiklar nedan, först om Tempo-kiosken och ett vykortet, poststämplat 1955 (se bild 1), som återfinns i en ursprunglig artikel - del 1.

Erik Idhults gatubild - skribentens kommentar - del 2

Erik Idhults gatubild - Rolf Rehnmarks kommentar - del 3

Erik Idhults gatubild – Greta Karlsson konsulteras - del 4

Erik Idhults gatubild – Ulla Lindströms bilder - del 5

Erik Idhult – Tempo-foto och Tempo-kiosk- del 6

Erik Idhult - mer från Tempo-Foto

Läs Per Tegenfelts fråga - Är detta Korv-Johns kiosk?

Läs om bilden från Ågern i artikeln Erik Idhult - mer från Tempo-Foto

Läs Erik Idhults senaste kommentar om Tempo-Foto 2020

Så här skrev Erik i sitt senaste mail om Tempo-foto, 2020-04-01:

Hej på er!
Så här i coronatider bjuder jag på en tankenöt. Vykortet, från Tempo-foto än en gång, inhandlat på Tradera ställer till huvudbry. Säljaren har meddelat att kortet härrör från 40-talet men så mycket i detaljer ger inte motivet. förutom att det avbildar delar av Hamnskär. Disponentvillan finns ju där i bakgrunden men i övrigt? Den byggnad jag i första hand skulle vilja få synpunkter på är den som med gaveln står högst 50 meter från det som sedermera blir pappersbrukets vägg.. Alltså , En efterlysning i vår alltjämt aldrig sinande nyfikenhet på Hörnefors historia.
Hälsar Erik Idhult

Erik Idhults vykort

Bild 1. Här ses bilden som Erik Idhult skickat till Redaktionen, med ett motiv från Hörnefors. Bilden tros vara äldre än då det skickades per post, 1955.

Algots bild utmed Bruksgatan

Bild 2. Här har Algot fotat huset och kiosken i sommartid. Björkarnas storlek är ungefär lika som de i bild 1. Algot kan ha fotograferat vägen ca 1945. Algot dog 1957.

Algots foto av kiosken utmed Bruksvägen Hörnefors

Bild 3. Här ses kiosken från bild 5 från en annan vinkel. Man blir inte så mycket klokare av detta. "Tag det rätta - tag Cloetta" säger skylten ovan kioskfönstret.

Kiosken utmed Bruksgatan i Hörnefors

Bild 4. Här blir det mer uppenbart var kiosken befinner sig - ser ut som Bruksgatan. I bakgrunden ses den gamla tygaffären, som då hette "Boråsboden" vilket även gavelfasaden berättar om i lite högre förstoring.

Gunnar Engström, 2020-04-04

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se