Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Erik Idhult – Tempo-foto och Tempo-kiosk- del 6

Hörnefors historia

Startsida

Erik Idhult – Tempo-foto och Tempo-kiosk- del 6

Intresset för 1950-talets Hörnefors fortsätter. I ett mail till Redaktionen spekulerar Erik Idhult kring vykortsförlaget "Tempo-foto". Som bakgrund kan nämnas att Erik är Becken-Webbens distans-filatelist, som expert på frimärken och därtill hörande vykort. Så här skrev Erik till Redaktionen, idag den 3:e december anno 2015:

Hej på er !

Man kan inte bli annat än imponerad hur långt detektivarbetet kan leda. Den ena sanningen efter den andra avslöjas inför öppen ridå. En kommentar bara kring: Tempo-Foto som också finns antecknat på ett kort härhemma; kanske 50-talet.  Det låg ju till så att varje kiosk eller affär med självaktning skulle tillhandahålla reklam för orten inte minst för förbipasserande turister. Vid sidan om Pressbyrån som var störst på 40-och 50-talet på vykort. Sålunda misstänker jag att Tempo-kiosken har fungerat som förlag för dessa kort. Är det en alltför vild gissning? 

Med vänlig hälsning och tack än en gång
Erik Idhult

Eriks tankar kring Tempo-Foto har även slagit Skribenten, att Tempo-kiosken tryckte upp egna vykort i kioskens namn. Det finns vykort från Nordmaling som bär trycket ”Tempo-Foto Hörneå”. Ett sådant vykort skickade Becken-Webbens distansskribent Rune Öström till Redaktion redan år 2011. Även Rune är vykortsexpert. Då oroades Redaktionen över copyright att lägga ut bilden på nätet. Fotot blev opublicerat, men proppen har delvis gått ur den oron, för tillfället. Vi återkommer till Runes vykort i en framtida artikel. Det känns mindre troligt att Tempo-kioskens ägaren åkte runt med kamera på magen. Möjligen hette fotografen Algot Engström, från Hörneå. Detta var i så fall runt 1950 mot slutet av fotografens karriär. Foton i Algots kvarvarande arkiv vid Becken-Webbens Redaktion ger indikation åt det hållet. Men, vid den här tiden var kamera och framkallningsutrustning tämligen överkomligt, så upphovsman eller kvinna kan vara någon helt annan, eller en kringresande vykortsfotograf.

Bruksgatan i Hörnefors ca 1955

Bild 1. Detta foto kommer från Ulla Lindström i Umeå, som hon skickade till Redaktionen våren 2014. I nedre högra hörnet berättas om förlaget "Tempo-Foto" i Hörnefors. Vi återkommer till "Tempo-Foto i Hörneå" i en framtida artikel med annat vykortsmotiv från ett annat samhälle.

Gunnar Engström, brors sonson till Algot 2015-12-03

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se