Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Djurliv i försommaren 2019

Vilda djur i Hörneå

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Djurliv i försommaren 2019

Naturen är alltid närvarande i Hörneå, under alla årstider men kanske mest under försommaren. Fåglarna sjunger i en grönskande natur, bland blommor och bin. Det senare är icke att förglömma med biodling, vilket ofta återkommer som tema på Becken-Webben. Under juni i synnerhet har och kommer Becken-bin flytta till orter i Norrland, från Gällivare i norr till Bredbyn/Örnsköldsvik i söder, till glädje för sig själva likväl som för både nybörjare och etablerade biodlare.

Denna korta artikel kommer inte visa bilder på bin utan några andra djur. Ekorren brukar frekventera fågelrestaurangen vid Redaktionen. Korren ses mest under kalla vintermånaderna, men i år har korren fortsatt att besöka restaurangen. Redaktör Lena Lindholm har investerat i en ny restaurang, säkerligen den 10:e på senare år. Restaurangerna slits ned fort, och inte minst pga hackspettar. Även Korren går hårt åt densamma, har nu kunnat avslöjas. Restaurangen (fågel-bordet) har två silos med nötbollar som är extra intressanta. En av dessa silos ligger vanligtvis på marken, och av i början en oförklarlig anledning. Den skyldige visade sig vara Korren, vilket härmed bevisas i bilder.

Bild 1. Den söta Korren, är en återkommande gäst i restaurangen, och ser alldeles oskyldig ut.

Bild 8. Här ses Korrens bordsskick, som lämnar en del att önska. Innehållet i dessa två silos är lättar att hantera på marken. Eller har korren blivit allt med rund om magen och trycker isär de två behållarna.

Bild 8. Även Hackspettarna jobbar hårt i restaurangen, och processar både mat och trädetaljer, och allt mer orädda eller med ett annat uttryck, ”tama”.

Bild 8. Ett annat tamdjur heter Tusse, som här ses vässa klorna och vakta på händelserna.

Bild 8. En särdeles lyckad jakt, en riktigt stor råtta.

Bild 8. En söt bild hur katt och råtta vänslas, dock med reservation för att en av de två inte är kvar i jordelivet, och ej möjligt att återuppliva.

Bild 8. Tusse på kvällspromenad runt Bruksdammen i Hörnefors. Där hälsar Tusse på fåren som jobbar med gräsklippning. Inget att vara rädd för tycker varken Tusse eller fåret. Redaktör Lena Lindholm ses till vänster.

Gunnar Engström, 2019-06-18

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se