Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Dramatisk skogsbrand på Degermyren - Becken-Webben på plats

Skog och fritid

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Dramatisk skogsbrand på Degermyren - Becken-Webben på plats

I den soliga och torra försommaren drabbades skogen av det onämnbara - en skogsbrand i närhet till byn. Larmet kom vid 10-tiden på söndagsmorgon, 2018-06-18. Becken-Webben ryckte snabbt ut på cykel för ett reportage.

Skogsbrand

Bild 1. Redaktör Lena Lindholm stegar fram på vägen mot Sölpsjön, halvvägs mot sjön brann det i skogen. Brandbilen i bakgrunden hade tvingats köra åt sidan och fastnat i den mjuka vägkanten. Den fick bärgas senare under dagen. Bilarna har 8 kubik med vatten i tanken och är tunga.

Att cykla istället för att köra bil på smala grusiga skogsvägar låter tröttsamt, men har uppenbara fördelar. Brandbilarnas skytteltrafik hindras av personbilar som kommer på löpande band, något att tänka på till nästa brand. Skribenten kunde göra ett bidrag som vägvisare till en brandbil som skulle omgruppera på skogsvägar.

Skogsbrand

Bild 2. Bara att följa slangen.....

Elden hade vid lunchtid ödelagt ett ca 300 x 300 m stort området norr om Degermyrtjärnen. Det var ungskog snarare än myr som brann, och branden drabbade Holmens mark. Skogsägaren Andreas Nordbrandt var närmast i tur att drabbas, och övrig byskog var inte långt borta.

Vattenbombarna kommer, gula sjöflygplan från Italien.

Bild 3. Planen kommer.

Brandkårer från Hörnefors och Umeå fanns på plats då Becken-Webbens reportage-team dök upp. Brandkår från Holmsund och Vännäs fyllde på och tillsammans fick man elden under viss kontroll.

Skogsbrand

Bild 4. Vattenbombning. Med photoshop kan man blåsa bort lite rök. Se planet som släpper sin last av vatten över den pyrande skogen.

För att koppla greppet på elden beställdes stöd av de italienska sjöflygplanen för vattenbombning. Dessa fanns påpassligt stationerade i Örebro efter föregående veckas bränder i Salatrakten. Två plan dök upp och bombade skogen i ett 10-tal turer.

Brandmän

Bild 5. Hjältarna från Degermyren, kommer genom röken. Som upplagt för en film.

Vardera plan tar 6 kubikmeter vatten, och med två plan blir det en del vatten över skogen, och snabbt. Vatten hämtades i havet utanför Hörnefors, och omloppstiden var nog inte mer än 10 min per varv. Ett överslag (2 x 6 x 10 = 120 m3) talar för 1.3 mm "regn" på ytan. Detta låter ju inte så mycket men vattnet kom stötvis och ger därmed god släckeffekt kan man förmoda. Det var första gången dessa plan nyttjades över Norrlands skogar.

Skogsbrand

Bild 6. Hjältarna från Italien, flyger hemåt efter väl förrättat värv i Becken-skogen.

Skogsbrand

Bild 7. Andreas Nordbrandt i bild och vi andra återvänder hem, alla glada att skogen fanns kvar. Andreas bogserar en pump tillhörande brandförsvaret. Den kunde vara bra att ha i byn menade Andreas, men lämnades till brandmännen.

Becken-Webben och Hörneå by önskar rikta ett stort tack till brandmännen i regionen och de italienska piloterna som tillsammans släckte branden på detta förträffliga sätt.

Gunnar Engström, 2018-06-18

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se