Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Den gamle och grävmaskinen - Lars Abrahamsson

Arbete i historisk tid

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Den gamle och grävmaskinen
- Lars Abrahamsson

Becken-Webben har en ansenlig brevlåda med inkommande mail - med intressanta berättelser från läsare. Dessa kommer att bearbetas till artiklar, framledes. Redaktionen är obefintligt liten och jobbar i den takt som omvärlden tillåter, med växlande tempo.  Här ska vi återge några trevliga rader som Lars Abrahamsson skickat in, angående gamla grävmaskiner.

Bild 1. En ABS, och då handlar det inte om låsningsfria bromsar som nog saknas på denna maskin. Den fint renoverad grävaren finns att beskåda på Vännäs motormuseum.

Artikelserien om gamla grävmaskiner har genererat ett flertal inkommande mail och även telefonsamtal från läsare. Grävmaskinsbranschen är sannerligen fascinerande - med en enastående teknikutveckling och styrka. Så här skrev Lars:

Hej,
Angående artikeln med rubriken ”Den gamle grävmaskinisten”. Titeln kan passa in på mig eftersom jag körde grävmaskin på 50 talet. Maskinen på bild 7 (se även bilden i denna artikel) är en ABS tillverkad i Örebro, i Lindesbergstrakten. Jag körde en sådan i Norrköping 1954. Lägg märke till den runda rödfärgade stenen som hänger på en stång bakom däcket! det fanns ett flertal sådana som man fick flytta för hand beroende på vilket håll man svängde med full skopa! Maskinen kunde kopplas till olika traktormärken under förutsättning att det fanns ett kraftuttag som kunde driva maskinen. Ruston maskinerna körde jag under många år den som lastar lastbilen RB 19 har höjdgrävningsaggregat de övriga maskinerna har djupgrävningsaggregat, säger Lars Abrahamsson i Ulricehamn - född och uppvuxen i Hörnefors på 30-40 talet.

Lars tillhör de “hårda grabbarna” som kört grävmaskin. Man notera förkortningen RB i Lars text, för ”Ruston Bucyrus” - ett namn som klingar som på en utdöd Tyrannosaurus Rex – en dåtida lingrävare. Namn som ”Priestman Wolf” går inte heller av för hackor. Becken-Webben har berättade om en gammal Priestman som grävde i byn för länge sedan och som förevigats av byns fotograf Algot Engström .

Dagens internet bjuder på stor underhållning – med youtube-klipp. Vi har här plockat ut diverse på gamla grävmaskiner. Om man vill se en ABS i arbete, ungefär som den i bild 1, så trycker man på denna länk.  Vill man se hur en ABS av lite nyare snitt dras runt av en BM 36:a utrustad med någon form av band, så erbjuds även detta.

Ett urval av allt möjligt kan ses i en annan video. Avslutningsvis erbjuds en Priestman med dekalen ”miljömaskin” klistrad i baken. Detta om miljögodkänd maskin är nog inte så dumt, eftersom den gamla Priestman knappas läcker hydraulolja. Maskinen saknar ju alla sådana moderniteter. Däremot verkar den harkla ur sig sotiga avgaser i betydande mängd, men med en bra ljudeffekt.

                      Gunnar Engström, 2013-04-24

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se