Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Den dansande älgen

Vilda djur i Hörneå

Historisk jakt

Skog och fritid

Startsida

Den dansande älgen

- och andra älgar i Hörneå

Appropå artikeln i VK om historisk jakt och den tidigare publicerade artikeln här på hemsidan om historisk jakt i Hörneå: Tord Fröling minns den där älgen som dansade sommaren 2002.

Sälge

"Jag minns hur den dansande älgtjuren sprang runt Sallinens äppelträd och pojkarna sprang runt och skojade med den runt trädet. En kväll stod den helt plötsligt ca 10 m bortom vårt garage och kollade på mig i mörkret.

Envis älg som ofta låg borta på åkern på kvällarna när man var ute med hunden och rätt som det var kom den rusande och frustande men tvärstannade sedan den nästan skrämt slag på  både hunden och oss. Skönt att den "försvann" på älgjakten.
Den var lite väl närgången.

När man tänker tillbaka så har det hänt en hel del "älghistorier" här i byn när det var som mest med älg på 1980 - 90 talet. Aneth cyklade en lunch ut med hunden och råkade nästan köra under magen på en älgko med kalv. Kalven på ena sidan stigen och kon mitt på stigen nedanför, på den tiden,  Fredrikssons hus. Vilken tur att bromsarna fungerade:-) Annars hade älgkon blivit svårt skadad.

Man kunde ibland se över 40 älgar samtidigt om man åkte ut på "älgsafari" runt Hörnefors-Sörmjöle. Här nere på åkern kunde man ofta se ett gäng älgtjurar stångas och ofta såg man älgar stå på knä och beta i månskenet.

Många trafikolyckor hände härute på E4.  Några personer omkom och många skadades. Jaktlaget hade fullt upp med att jaga skadade älgar på kvällar och nätter. Fler trafikskadade älgar än tilldelningen till jaktlaget fyllde frysarna?? (Gissning) Det har blivit mycket bättre sedan avskjutningen ökades, E4 byggdes om och älgstängsel sattes upp.

Tord Fröling"

Redaktören, som nu faktiskt bott tio år i Hörneå, minns också "Den dansande älgen". På sommarkvällarna kom den ofta ut på ängen nedanför det "Engströmska residenset". Den dansade och frustade och betedde sig inte alls som man tror att älgar vanligtvis gör. En kväll, när vi kom hem från en utflykt till Mjösjön, stod den och väntade på oss. Den verkade ytterst upplivad av sällskapet och framförde en välregisserad dans på vägen mellan Engströms och Schaeders.

Sälge

"Sälge", som omnämns i artikeln om historisk jakt, uppträdde en sommar då undertecknad endast var på besök i byn. Han gjorde en storslagen entré, nere vid "Algots" hus, en afton när middagen intogs på verandan. Även Sälge var en ytterligt social älg som inbjöd till närmare bekanskap än man kanske egentligen önskade.

Har Du en älghistoria att berätta? Maila till redaktionen!

Hörneå 2011-04-10 Gunnar Engström / Lena Lindholm

Besökare