Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Degermyrtjärn

Sevärdheter och utflyktsmål

Båtvraket på Degermyran

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Degermyrtjärn

Degermyrtjärn

Sommarkväll vid Degermyrtjärn (Foto: Gunnar Engström)

Norr om Hörneå by (1,7 km från Bygdegården) ligger den lilla skogssjön Degermyrtjärn. För att komma dit tar man vägen norrut mot Gran, tills denna svänger höger. Där fortsätter man rakt fram på en stig över myren.

Degermyrtjärn ligger vackert inbäddad i det, lite trolska, skogslandskapet. Sjöbotten är numera ganska dyig, men under 1900-talets tidigare del fanns här en av byns badplatser med sandstrand.

Det går fortfarande att bada i sjön. Det är kanske ändå inte den badplats som redaktionen i första hand rekommenderar (redaktören har viss erfarenhet efter ett par fiskedragsräddningsaktioner). Sjön har dock mycket att erbjuda för den natur-, fågel- och fiskeintresserade. Degermyrtjärn verkar fortfarande vara en populär badplats för älgar! (En ko med kalv har setts leka och roa sig i sjön.) Sommartid är sjön häckningsplats för ett flertal fågelarter, som tex storlom. Historier förtäljer om "jätteabborrar" som simmat omkring i Degermyrtjärn. Klart är emellertid att "degermyrfiskare" kan få glädjas åt en eller annan gädda. För den myggintresserade finns här, sommartid, nästan obegränsade möjligheter till studier av denna insektsart.

Vintertid finns ibland trevliga skidspår kring eller över Degermyrtjärn.

Läs mer om sjön på sidan om: båtvraket på Degermyran.

Degermyrgädda .Degermyrtjärn

Sommarfiske vid Degermyrtjärn (Foto: Gunnar Engström)

Degermyrtjärn

Degermyrtjärn (Foto: Gunnar Engström)

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se