Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Dans och tillställningar i Hörneå Bygdegård

Skog och fritid

Bygdegården

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Dans och tillställningar i Hörneå Bygdegård

I Hörneås bygdegård samlas byn för olika ändamål, till årsstämmor, högtider, fest och dans. På sidan om dans i det gamla och nya Becken lovades bilder från Kenneth och Marie Eklunds dokumentering. I synnerhet åsyftades dansskolan, och utövandet av den ökända ”Becken-Buggen”. Här följer några bilder från Kenneth och Marie, som anpassats för Becken-webben. Samtidig ljudupptagning från kameran gör det möjligt att berätta mer om bilderna, med reservation för skribentens tolkning av bruset.

Bilderna kommer ej från Beckens danskurser, utan från tillfällen då dansens utövas på en pubafton år 1997 som inleder serien. Därpå följer några bilder från en lite lugnare tillställningar, surströmmingsfesten 1999. Tillställningar av detta slag är vardag i Hörneå. På grund av sekretess utelämnas namnen på bildernas artister, med några enstaka undantag.

Becken-bugg

Bild 1. ”Becken-buggen” kan med fördel studeras på denna bild. Tyvärr framgår inte detaljerna riktigt i Bygdegårdens ”Nattklubbsmörker”. Det artistiska i ”Becken-buggen” döljer vissa hemligheter. Man får nästan en psykedelisk känsla.

Fox-dans

Bild 2. Det psykedeliska i dansandet, eller möjligen ur innehållet av det som serveras på kvällen, exemplifieras av denna bild. I detta fall är det foxtrot som utövas, på ett mycket dynamiskt sätt.

Becken-bugg

Bild 3. En av Hörneå bys många Casanovor ses i en stilstudie på denna bild, och med en skön och uppskattande dam.

Becken-dans

Bild 4. Den fråga som formuleras i denna bild har egentligen ett mycket naturligt svar. Flertalet Bäckenbor, som uppskattar dans, besöker byns begivenheter.

Följande bilder visar andra sidor av Hörneå bygdegård, i detta fall surströmming. Utöver frossandet i  surströmming ska även det praktiska skötas, såsom bild 5 visar.

Surströmming

Bild 5. Männen i bild har intresserat sig för hur en diskbänk fungerar. Det kan tyckas vara en trivial fråga, men vem vet, det kanske finns några ”bromsrör” därunder levererade av företaget Bromscenter AB i Umeå. Denna fråga känns igen av boende i Bäcken men kanske inte för andra läsare, vilket vi ursäktar.

Surströmming

Bild 6. Hörneå bygdegård har inget utskänkningstillstånd, så det gäller att förse sig.

Surströmming

Bild 7. På denna bild kan man tro att kaffet var extra starkt, eller så kände sig den trötte festdeltagaren inte delaktig i den viktiga diskussionen. Eller, ser vi ett av Hörneås vanliga ”practial jokes”, att blanda Sobril i kaffet till vissa deltagare.

Surströmming

Bild 8. Här ser vi möjligen ytterligare ett exempel på hur diskussionen ter sig tröttsam, eller snarare allt för ytlig för att vara passande. Herren till höger i bild är en av byns verkliga filosofer, en ”Hörneås Sokrates”. Mannen mitt i bild är en saknad person i Bäcken efter det att han gick bort för drygt 5 år sedan. Ofta sågs han besöka byns tillställningar klädd i dyraste kostym och slips, såsom bilden visar. Han gick under pseudonymen ”Stålet”, han hette Henrik Sjöstedt.

Stålet

Bild 9. ”Stålet” satte prägel på byns roliga fester. Han hade ett intressant ansikte och uttryck som hade platsat i vilken Hollywood-produktion som helst. Kanske hade kan kunnat spela tillsammans med Peter Stormare i någon hård gangsterfilm. Till heder och minne av Henrik Sjöstedt.

 

Bilder av Kenneth och Marie Eklund, och text av Gunnar Engström, 2009-03-14   

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se