Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Chrysler Windsor -56 i Hörneå

Reportage

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Chrysler Windsor -56 i Hörneå

Under inledande dagar i juni 2021 exponerades Hörneå by två gånger på Västerbottens-Kurirens förstasida.

Den 4 juni var förstasidans rubrik och bild ”BLICKFÅNG – Familjens rosa Chrysler drar till sig blickarna”. På en helsida inne i tidningen berättades historien om en rosa Chrysler Windsor -56 och dess ägare - familjen Leif Borch och Siv Sjöström samt dottern Sanna i Hörneå by.

Några dagar senare, den 7 juni upptogs Kurirens halva förstasidan av en bild på Pelle och Eva Schaeder med hunden Amigo i en annan amerikansk bil. Rubriken var ”Cruising i solglans”. Pelle Schaeder har bott i Hörneå by, i ett hus där sonen Fredrik nu bor.

Becken-Webben kan ju inte vara sämre än Västerbottens-Kuriren. Här förenas dessa två artiklar ur den stora tidningen till en sammansatt historia om Fredrik Schaeder och Sanna Borch – paret i Hörneå by.

Sanna Borch och Fredrik Schaeder

Bild 1. Fredrik Schaeder och Sanna Borch.

I bakgrunden i bild 1 ses, förutom en rosa bil, Sven-Erik och Maggan Bergströms flytt-party 2021-06-19, att läsa mer om på annat håll.

Chrysler Windsor -56

Bild 2. Den rosa Chrysler Windsor -56.

Hur modellserien Chrysler Windsor vuxit fram kan man läsa mycket om på nätet.

V8 Chrysler Spitfire

Bild 3. En Chrysler Spitfire V8.

Sanna berättade att motorn är en "spitfire". Detta ska inte förväxlas med bilen Triumph Spitfire, eller flygplanet Spitfire med motor från Rolls-Royce Merlin. Nej, Chrysler V8 Spitfire var en enklare variant av den så kallade "hemi-motorn". Den kallades "Polyspheric" eller "Poly-engine". En "hemi" har hemisfäriskt förbränningsrum, en teknik som ger bra förbränning och hög effekt till priset av dyr konstruktion. Chryslers Spitfire-motor var en optimering av förbränningsrummet men med bibehållande av ett enklare ventil-arrangemang. Mer kan läsas på nätet.

Chrysler Windsor -56

Bild 4. Kylarprydnad på Chrysler Windsor -56. Ser ut som en örn av något slag, under en tid då kalla kriget byggdes upp, liksom jetplan och kapplöpning mot rymden.

Här summeras artikeln om Chrysler Windsor -56, om Sanna Borch och Fredrik Schaeder. Fredrik övertog huset av fadern Pelle Schaeder - Pelle som figurerade i Västerbottens-Kuriren. Pelle i sin tur köpte huset på 1980-talet av en i familjerna Bergström. Idag bor således Fredrik och Sanna i huset. Som avslutning ges lite referenser till husets bakgrund:

Schaeders – del av Hörneå 6

Lanthandel i regi av Karl-Erik Bergström

Gunnar Engström, 2021-06-20

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se