Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Caltex på Bruket

Ingo - kommer till Hörnefors

Genomfartsvägar i Hörnefors

E4 genom Hörneå - Esbjörns album

Vägar på Övre Bruket - Robert Westman frågar

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Caltex på Bruket

För snart ett år sedan skrevs artikeln Ingo - kommer till Hörnefors, syftande på en omskyltning av en bensinstation. Denna ligger utmed E4 inom den del av Hörnefors som kallas Bruket. Artikeln hade sitt berättigande utifrån den samtida bensinstationen BP som bybon Bertil Forsgren startade någon kilometer söderut utmed E4, i höjd med Hörneå By. Allt detta blev till då gamla kustvägen Riks-13 ersattes av den nya E4, en stor händelse i Hörneå by som delades i norr och söder.

Ingo i Hörnefors 2019

Bild 1. En gråmulen slaskdag i februari 2019. Caltex, sedan Texaco, sedan Statoil, sedan Circle K, har blivit INGO.

Artikeln Ingo - kommer till Hörnefors blev betydligt längre än först tänkt och utvecklades till en historieskrivning kring svenska bensinstationer och oljeindustri. En sådan artikel känns avig mot dagens fossilfria ambitioner - men trots så - en del av vår historia.

Dagens artikel har ruvat en tid, och egentligen skulle den behöva vänta ytterligare några år för att vara på den säkra sidan av copyright, gällande ett flygfoto från förr. Motivet i bild 2 lär ägas av dåvarande bensinstationen CALTEX, kanske ett vykort riktat till bensinkunder på besök. Fotot har även publicerats i en lokaltidning juni 2019 med referens till Repobilder.

Caltext Hörnefors

Bild 2. Caltex i Hörnefors, 1961.

I bild 2 tycker man sig se en röd Volvo Amazon med vitt tak parkerad till höger om bensinmacken. Bilarna till vänster om densamma är svårare att tyda. En närmast oändlig historia är idag öppet åtkomligt på nätet. I sökningen av material till denna artikel hamnade man på Åke Boströms bildkavalkad av bensinstationer i Umeå. Den kavalkaden slutade i december 2000. Den bilnostalgiske i Umeå bör absolut läsa Åkes sammanställning!

BP Rådhusesplanaden

Bild 3. BP nyöppnat vid Rådhusesplanaden 1950.

Bild 3 återges från Åke Boströms sammanställning, på den säkra sidan av ålder och copyright. Bilden är intressant ur två aspekter. Det var en BP-mack och således en BP-kollega till Bertil Forsgren i Hörneå by, men även att bilen i bild 3 hade likheter med byns "egen" 1952:års "Volvo PV Juteborn", mest bakdelen. Framdelen ser ut som en gammal SAAB 92 (läs även om SAABen i Hörneåskogen). Istället är det en Austin Atlantic 1950, berättar Åke Boström i sin sammanställning.

Gunnar Engström, 2020-02-01

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se