Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Brännbollsyran 2023 - Långed

Reportage

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Brännbollsyran 2023 - Långed

Samtidigt som svenska damlandslaget i fotboll tog hem brons i VM – lördagen den 19 augusti 2023 - spelades årets bya-kamp i brännboll mellan:

1) Hörneå
2) Långed
3) Ängersjö
4) Norrbyn

Förra året spelades brännbollen i Hörneå. År 2023 låg spelplanen i Långed och dess fina bygdegård. Efter spelet anordnades kräftfest, där dock Redaktionen inte hann medverka. Vi visar några bilder.

Brännboll Långed 2023

Bild 1. I Långed var man förutseende med att möte folkstormen av bilar. År 2022 uppstod lite trafikkaos på byvägarna i Hörneå.

Brännboll Långed 2023

Bild 2. Långed bygdegård ligger centralt i byn, och bakom den finns en stor gräsplan som lämpar sig för allehanda sport.

Brännboll Långed 2023

Bild 3. Till bygdegården i Långed har man nyligen kompletterat en bar-miljö i en angränsande lada. Här ses en Hörneåbo och bakom disken tvenne bar-personal från Långed bygdegårdssällskap.

Brännboll Långed 2023

Bild 4. Angränsande till baren har man även byggt en smedja där man kan smida hästskor och sko om hästen, om man kommer ridande genom skogen. I annat fall kan man grilla en hjort. Mycket förnämligt.

Brännboll Långed 2023

Bild 5. Redaktionen hann bevittna en match, den mellan Hörneå och Norrbyn. Mer än så räckte inte tiden till i konkurrens med annat arbete. Till höger ses Hörneå-brännaren Björn Fredriksson tala om för Norrbyns lag - innan spelstart - att loppet redan är kört för dem.....

Brännboll Långed 2023

Bild 6. Efter halva matchen är det Hörneås lag som slår. Här ses delar av laguppställningen, en bra variation.

Brännboll Långed 2023

Bild 7. Spelet är igång ......

Brännboll Långed 2023

Bild 8. Trots att Hörneå slår bollar i massor så vinner Norrbyn denna match!

Vem som vann brännbollsyran i Långed --- jo --- Hörneå fick en stark 4:e placering. Hemmalaget Långed vann finalen mot Ängersjö. Därmed kan konstateras av Norrbyn fick en bronsplacering. Detta rapporterades av Jonas Sandström från Hörneå, som kompletterade med följande ord:

Ömma ben idag (2023-08-20), så med facit i hand rätt skönt att inte spela final. Till nästa år får vi nog träna åtminstone en gång innan.

Det viktigaste i livet är ingalunda triumfen utan kampen; det väsentliga är inte att ha segrat utan att ha kämpat väl (Pierre de Coubertin, 1908). Men, nästa år siktar vi (Hörneå) på segern!

Jonas Sandström refererar till "Pierre de Coubertin", som är central i OS-sammanhang. Samma höjd når brännbollen i denna bya-tävling.

Gunnar Engström, 2023-08-20

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se