Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Bland Blommor och Bin i Becken By och på Brån

Hem och trädgård

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Bland Blommor och Bin i Becken By och på Brån

I år liksom förra året har nu totalt 6 drottningar och ca 60.000 arbetsbin flyttat till Plantskolan i Brån. Brån är en by som ligger på "hitsidan" (södra) sidan av "Ume älv" just där denna rinner samman med Vindelälven. Här jobbar således tusentals bin från vår egen by Hörneå/Becken med nya blommor i Brån.

Bild 1. Trädgårdsmästare Jonathan Clark gräver upp några plantor av honungsört (Phacelia tanacetifolia) han sått. Dessa demonstreras för växlighetsexperten och tillika Redaktör Lena Lindholm. Dessa örter ger pollen och nektar till bina under sensommaren. Förutom denna fantastiska egenskap så är det en vacker liten blomma som förskönar sensommaren.

Bin som är uppfödda på Hörneå/Beckens blommor, träd och myrar förökar sig fantastiskt fort, på gränsen till oroväckande fort. Om detta rapporterades 2012 då Hörneforsbon Ingvar Rönngren hittade en bisvärm i byaskogen. Av denna anledning säljs sedan några år en hel del bisamhällen som delats, så kallade avläggare. Detta är ett sätt att föregå binas egen expansion och hjälpa dem med deras önskan om förökning och utbredning.

Bild 2. Jonathan Clark visar en planta med namnet chokladkörsbär (Prunus cerasus). Redaktör Lindholm undrar vilket typ av praliner som kan skördas, och om dessa har stanniolpapper på sig, eller är av typ Alladin, eller mer av typ Cloetta Kexchoklad.

Annars är det mycket tal om "bidöd" och dess oroväckande följder. Vår föda är till stor del beroende av pollinering och försvinner dessa insekter så förtvinar växtligheten. Frågan har aktualiserats återkommande i media de senaste åren. En radikal åsikt formulerades av självaste Albert Einstein om människornas beroende av bin och pollinerare. Vi återger inte Einsteins dystra profetia, och denna gäller ju inte Hörneå/Becken. I vår by råder raka motsatsen - här växer det okontrollerat - varav en del utgörs av sly kan erkännas. Att låta gammal åkermark växa upp till blomning innan den slås är en faktor som bidrar till mångfald av växter. Byn har även en hel del hästar som betar ängsmark. En annan faktor är självaste bäcken (vattendraget) med myckenhet av al och tidig pollen på våren. Allt detta uppskattas av naturens bin och humlor.

Bild 3. Apropå choklad och föregående bild. I denna och följande bilder ska vi färdas tillbaka från Brån/Vännäsby till Hörneå/Becken och visa några upplevelser som sommaren bjuder. Detta är inte ett foto från mjölkchokladlandet Schweiz, utan från Norrlands motsvarighet Hössjö. En kulturmiljö som inte går av för hackor. På vägen gjordes en avstickare via Sågbäcken i Hössjö. Hör ses mjölkkor som laddar upp i gröngräset inför kvällen mjölkning.  

En hel del nya biodlare i Västerbotten har köpt sina första samhällen från Hörneå/Becken. En som inte är nybörjare är trädgårdsmästare Jonathan Clark på Brån utanför Vännäsby. Han har nu för andra året i rad köpt tre samhällen med avsikt att utöka och bredda det genetiska materialet i sin egen bigård. Bina är så kallade "Nordiska", en gammal nordeuropesik biras som återupptagits och räddats från utrotning som led i ett EU-projek.

Bild 4. Regnskogarna vid Övre Bruket i Hörnefors. Redaktör Lindholm forcerar fram i vegetationen.

Jonathan bygger upp en ekologisk plantskola som avses bli "kravgodkänd" under sommaren 2013, detta enligt hans hemsida på nätet. Vi tillåter oss göra lite reklam för Jonathans ekoträdgård med namnet "GÅRDSNÄRA". Här odlar och förädlar han bär och grönsaker och här man kan köpa plantor men även självplocka bär.

Bild 5. Lagunen vid Övre Bruket i Hörnefors, en miljö som lika gärna kunde vara fotad utmed en biflod till Amazonas. 

Becken-Webben önskar även ge reklam för plantskolan ”SIPPAN” i Bjennberg där Britt-Marie Andersson sedan några år driver verksamhet. Det ska även sägas att Britt-Marie är nära släkt med vår egen by och dess ”Bergström-gren”, närmare bestämt Gottlovs. Bina i Becken gör ”gadden-upp” för Britt-Maries Blomster varifrån många fina, frodiga och tåliga plantor köpts och planterats i Becken by. Vi återkommer med foto från SIPPAN. Nästa år lär vi även få ”gadden-upp” för Jonathan Clarks plantor. I själva verkat växer plantor i byn från nästan varje handelsträdgård i Västerbotten, allt för binas och vår allas trevnad.

                                                   Bina i Becken 2013-07-09 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se